Hlavní obsah

Nejstarší astronautka si prodloužila pobyt na ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Nejstarší a nejzkušenější astronautka na světě, sedmapadesátiletá Američanka Peggy Whitsonová, si prodloužila o tři měsíce pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Na stanici přicestovala loni v listopadu s Francouzem Thomasem Pesquetem a Rusem Olegem Novickým. Ti se vrátí na Zemi v červnu, Whitsonová až v září.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Peggy Whitsonová na archivním snímku

Článek

Astronautka využije prázdného místa v návratovém modulu Sojuz, protože v září má v třímístné kosmické lodi odletět k ISS jen dvojice kosmonautů z USA a Ruska.

Ruská kosmická agentura se nedávno rozhodla, že na ISS bude místo dosavadní tříčlenné udržovat jen dvoučlennou posádku. Na ISS pracuje šest kosmonautů.

Rekordmanka i mezi muži

Whitsonová je ve vesmíru potřetí, její mise potrvá téměř deset měsíců. Je nejen nejdéle ve vesmíru pobývající ženou, ale 24. dubna se stane i rekordmankou mezi všemi americkými astronauty, když dovrší hranici 534 dnů v kosmu.

Foto: NASA, ČTK/AP

Peggy Whitsonpvá (nahoře) a Shane Kimbrough pracují vně ISS

Na konci března vytvořila další rekord mezi ženami, když se na procházku do otevřeného kosmu vydala už poosmé.

Minulý týden navíc musela řešit problém ztráty štítu proti mikrometeoritům. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Falcon znovu vzlétl do vesmíru

Z kalifornské Vandenbergovy základny v sobotu odstartovala k letu na oběžnou dráhu raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. Start je prvním od loňského září, kdy...

Výběr článků

Načítám