Hlavní obsah

Američtí astronauté ztratili při výstupu štít proti mikrometeoritům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí astronauti Shane Kimbrough a Peggy Whitsonová při práci vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) ztratili látkovou ochranu, která okamžitě zmizela v kosmu. Astronautka oznámila problémy řídícímu středisku, které se snaží zjistit pohyb předmětu, aby náhodou nezasáhl orbitální stanici.

Foto: NASA, ČTK/AP

Peggy Whitsonpvá (nahoře) a Shane Kimbrough pracují vně ISS

Článek

Ztracený kus je jedním ze čtyř ochranných štítů proti mikrometeoritům, které měli nainstalovat, aby ochránili přemísťovaný spojovací uzel PMA3 pro komerční kosmické lodě. Zbylé tři štíty byly rozmístěny tak, aby co nejlépe oblast ochránily.

Každý ze štítů váži osm kilogramů. Složený má tloušťku pěti centimetrů a plochu 150 na 60 cm. Jde tedy o neobvykle velký předmět, který se ztratil v kosmu, obvykle se ztrácejí šrouby a nýty, ale v roce 2008 jeden astronaut ztratil celý box s nářadím.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Peggy Whitsonová na archivním snímku

Dvojice astronautů také zapojovala spojovací uzel PMA-3, který v pátek odmontoval Kimbourgh. Nejprve připojili vyhřívání a odstranili z něj vnější ochrany. Pak se zaměřili na montáž štítů.

Uzel PMA-3 na modulu Harmony má sloužit pro připojování nově vyvíjených pilotovaných kosmických lodí firem SpaceX Crew Dragon a Boeing Starliner.

Whitsonové ztráta štítu pokazila její osmý výstup do kosmu, během kterého se stala rekordmankou v počtu pobytů ženy v otevřeném kosmickém prostoru. Překonala předchozí rekord své americké kolegyně astronautky Sunity Williamsové, která ve volném prostoru strávila 50 hodin a čtyřicet minut.

Naposledy Whitsonová pracovala na vnější straně ISS 6. ledna rovněž s Kimbroughem.

Na oběžné dráze je sedmapadesátiletá astronautka od listopadu, je to její třetí vesmírný let. Měla by se vrátit v červnu, ale možná se její pobyt prodlouží do září, jestliže pro ni bude místo v lodi Sojuz, která odstartuje příští měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám