Hlavní obsah

Nejhlouběji ležící vrak válečné lodi se ukázal díky speciální ponorce

Výzkumníkům se podařilo vůbec poprvé ponořit k vraku torpédoborce USS Johnston, který se potopil v roce 1944 u Filipín během námořní bitvy s Japonskem. Americké válečné plavidlo leží v hloubce zhruba 6,5 kilometru pod hladinou Filipínského moře v Tichém oceánu a je považováno za nejhlouběji ležící známý vrak. Výzkumníci rovněž pořídili jeho záběry, píše server BBC, který video z mořských hlubin zveřejnil.

Foto: Profimedia.cz

Záběr z kamery hlubokomořské ponorky

Článek

Někdejší americká válečná loď byla na dně moře objevena v roce 2019 a kus se jí poté povedlo natočit pomoci dálkově řízené robotické ponorky. Nicméně větší část vraku leží hlouběji, než se mohla robotická ponorka dostat, píše BBC. Výzkumný tým nyní využil ponorku DSV Limiting Factor, která je schopná vydržet obrovský tlak okolní vody a potopit se i do těch nejhlubších míst, jako je Mariánský příkop, jenž se nachází skoro jedenáct kilometrů pod hladinou Tichého oceánu.

"Vrak je tak hluboko, že je v té hloubce jen velmi málo kyslíku. A i když je trošku kontaminován mořským životem, je pozoruhodně neporušený. Až na poškození, které utrpěl během zuřivé bitvy," popsal americký výzkumník a bývalý námořní důstojník Victor Vescovo, jenž podmořskou expedici vedl.

Foto: Profimedia.cz

Válečná loď USS Johnston na fotografii z roku 1944

U Norska našli vrak německého křižníku

Evropa

Ke 115 metrů dlouhému torpédoborci se Vescovo ponořil se svými spolupracovníky dvakrát a později popsal, že například viděli i neporušené střelecké věže. Tým nyní spolupracuje s historiky a doufá, že jejich práce přinese další informace o bitvě u ostrova Samar, při níž se USS Johnston během druhé světové války potopil. Z více než třísetčlenné posádky tehdy přežilo jen 141 mužů, podotkl web BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám