Hlavní obsah

Nefritový králík vypátral, co se ukrývá pod povrchem odvrácené strany Měsíce

Novinky,

Čínská lunární mise Čchang-e 4 odhaluje, co se nachází pod povrchem na odvrácené straně naší přirozené družice. Zařízení dané čtvrté čínské sondy zkoumá vnitřek Měsíce až do hloubky pár desítek metrů.

Sonda odhalila, co se ukrývá pod povrchem na odvrácené straně MěsíceVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Dne 3. ledna 2019 přistála sonda Čchang-e 4 ve Von Kármánově kráteru na jižním pólu Měsíce. Několik hodin po přistání vypustila svůj rover Nefritový králík 2 (Jü-tchu 2), aby začal prozkoumávat povrch tělesa.

Historický průlom. Čínská sonda Čchang-e 4 přistála na odvrácené straně Měsíce

Svět

Zařízení používá podle odborné publikace Science Advances speciální radar (Lunar Penetrating Radar), aby vyslal radiové signály pod povrch Měsíce do hloubky 40 metrů. Podle nynějšího vyjádření Číňanů je to třikrát větší hloubka, než do jaké se dostala jejich sonda Čchang-e 3 při předchozí misi.

Důsledek kolize Měsíce s asteroidy?

Po zkombinování radarového obrazu s tomografickými daty a kvantitativní analýzou vědci zjistili, že podpovrchová vrstva je tvořena převážně z vysoce porézního, zrnitého materiálu, zapuštěného mezi balvany různých velikostí.

Je to zřejmě důsledek častých kolizí Měsíce s původními meteoroidy či menšími asteroidy a dalším kosmickým „smetím“ během prvních dnů Sluneční soustavy, píše zpravodajská stanice CNN.

Když totiž nějaký objekt zasáhne Měsíc, náraz vytvoří vlnu úlomků. Z kráterového povrchu se během působení toku času stane vrchní vrstva, pod kterou jsou ukryty balvany.

Foto: Reuters

Lunární vozítko Nefritový králík 2 na odvrácené straně Měsíce

Výzkumníci podle agentury Reuters tvrdí, že nová zjištění mohou vrhnout více světla na geologický vývoj druhé strany Měsíce. A jak Nefritový králík 2 pokračuje v průzkumu oblasti, zkoumá se také možnost pozdějšího dopravení vzorků k zevrubnější analýze na Zemi.

Nefritový králík po odvrácené straně Měsíce urazil skoro 320 metrů

Věda a školy

Odvrácená strana není z naší planety vidět vlivem vázané rotace, povrch tam brázdí více kráterů než přivrácenou stranu. Má ale méně „moří” – temných planin, které vznikly dávnou vulkanickou činností.

Reklama

Související články

Z měsíčního prachu se má těžit kyslík

Ačkoliv Měsíc nemá atmosféru, skrývá se na něm množství kyslíku. Vázaný ve formě oxidů se nachází na povrchu, v tamním lunárním prachu (regolitu), který tvoří...

Výběr článků

Načítám