Hlavní obsah

NASA ve vesmíru rozvinula Webbův teleskop, má dohlédnout do počátků vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z americké vesmírné agentury NASA v sobotu dokončili rozvinutí teleskopu Jamese Webba, který do vesmíru vynesla raketa 25. prosince, napsala agentura AFP. Tento dosud největší a nejvýkonnější vesmírný teleskop začne fungovat za pět měsíců.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Snímky z počítačové animace zobrazují rozvinutí částí teleskopu Jamese Webba. Do vesmíru musel cestovat složený, protože se vcelku nevešel do rakety.

Článek

Teleskop Jamese Webba je příliš velký na to, aby se vcelku vešel do rakety, takže do vesmíru cestoval složený. Na jeho postupném „rozbalování” se podílely desítky inženýrů. Nejobtížnější krok – rozvinutí tepelného štítu, skládajícího se z pěti vrstev speciálního materiálu – se jim podařil začátkem týdne. Posledním krokem bylo nyní rozložení dvou zrcadel, z nichž to větší má průměr 6,5 metru.

Foto: Bill Ingalls, ČTK/AP

Tým inženýrů v baltimorském Space Telescope Science Institute oslavuje poslední krok „rozbalování” teleskopu.

Teleskop je stále na cestě na svou konečnou pozici, která je 1,5 milionu kilometrů daleko od Země, tedy čtyřikrát dál, než je Měsíc. Až tam koncem ledna dorazí, bude jeho systémy čekat pět měsíců vědeckých a kalibračních testů, nastavení teleskopu a aktivace přístrojů.

Dohlédne do počátků existence vesmíru

Nejlepší snímky by se podle expertů mohly začít objevovat přibližně půl roku po vypuštění do vesmíru.

Foto: Bardon Zdeněk, ČTK

Český astrofotograf Zdeněk Bardon pořídil v noci na 29. prosince 2021 ze své soukromé hvězdárny v Rasoškách na Náchodsku snímek vesmírného teleskopu Jamese Webba, když byl teleskop od Země už na vzdálenost Měsíce.

Nový obří teleskop by měl dohlédnout do počátků existence našeho vesmíru, kdy se před 13,5 miliardy let formovaly první hvězdy a galaxie. Podle NASA bude přímo pozorovat dosud neviděnou část prostoru a času.

Zařízení je navrženo tak, aby „vidělo“ infračervené světlo, jež k nám v této podobě od nejvzdálenějších objektů nyní přichází.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám