Hlavní obsah

NASA: Rok 2020 byl nejteplejším v dějinách měření

Novinky, ČTK, Filip Šára

Loňský rok byl těsně nejteplejším v dějinách měření, ovlivnily ho mocné hurikány a nevídané lesní požáry, informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Nicméně Úřad pro oceány a atmosféru (NOAA) kvůli odlišné metodice uplynulý rok hodnotí jako nepatrně chladnější než dosud rekordní rok 2016. Všemožné extrémy přineslo v roce 2020 počasí i u nás.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bez ohledu na drobné rozdílnosti data obou amerických agentur potvrzují, že planeta se vlivem spalování fosilních paliv a dalších lidských aktivit dlouhodobě ohřívá, konstatoval britský deník The Guardian.

Nejteplejší roky v historii měření

Sedm nejteplejších let v dějinách měření bylo zaznamenáno od roku 2014, deset nejteplejších let se vtěsná do posledních 15 let. Globální teplota přesahuje průměr 20. století již 44 let v řadě.

Kvůli obrovskému množství skleníkových plynů vypouštěných do atmosféry budou průměrné teploty podle vědců nadále růst. „Toto není nová norma,” prohlásil hlavní klimatolog NASA Gavin Schmidt. „Je to předzvěst toho, co přijde.”

Září lámalo rekordy. Bylo celosvětově nejteplejší v historii měření

Věda a školy

Rekord, respektive takřka rekord v roce 2020 nastal navzdory současnému pravidelně se opakujícímu klimatickému jevu La Niňa, který planetu mírně ochlazuje.

Průběžné oteplování oceánů a tání ledovců

Průměrná rozloha ledové pokrývky v Arktidě činila loni 10,17 milionu čtverečních kilometrů, což je čtvrtá nejnižší hodnota od začátku měření.

Oceány se zároveň „exponenciálně oteplují”, varuje NOAA. Podle něj byla pouze v předchozích dvou letech teplota moří vyšší než v roce 2020.

Naprostá většina nejteplejších let v historii nastala po roce 2000

Věda a školy

Ohřívání atmosféry i vod způsobuje tání ledovců, což zvyšuje hladinu moří a zároveň dává vzniknout větším a ničivějším bouřím. Spojené státy se v loňském roce potýkaly s bezprecedentní hurikánovou sezonou na pobřeží Atlantiku i řadou dalších katastrof, které v úhrnu způsobily smrt několika stovek lidí a materiální škody za desítky miliard dolarů.

Šokující snímky NASA ukazují, jak klimatické události proměňují naši planetu

Věda a školy

Lesní požáry způsobené dlouhými suchy zpustošily rozsáhlé oblasti v Kalifornii a Austrálii. „Tento rok byl pozoruhodnou ukázkou, jaké je to žít s některými z nejdrsnějších dopadů klimatické změny, které jsme předpovídali,” řekl výzkumný meteorolog v NASA Lesley Ott.

Nejdeštivější rok a další extrémy v ČR

„Také v Česku byl rok 2020 plný zajímavých a extrémních jevů. Zaprvé byl předchozí rok 2020 na našem území nejdeštivější za posledních 10 let – výrazně srážkově nadprůměrné měsíce byly hned tři: únor (spadlo 205 procent normálu, ten je 38 mm), červen (spadlo 191 procent normálu, což je 79 mm) a říjen (spadlo 212 procent normálu, ten je 43 mm),” popsala pro Novinky Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Nový radar lépe ukáže, kde opravdu prší

Věda a školy

Leckde navíc podle meteoroložky nejvyšší srážkové úhrny za 24 hodin přesáhly 100 milimetrů, a to např. 13. října v Heřmanovicích na Bruntálsku – 116,5 mm. Dále třeba 19. června v jizerské lokalitě Smědava, která spadá pod obec Bílý Potok, 128 milimetrů a o den později 118 mm.

Rozmetané střechy, poničená auta. Sabine napáchala v Česku stamilionové škody

Ekonomika

Přes území ČR se rovněž přehnal orkán Sabina (Sabine), přičemž rychlost větru na Sněžce byla 184 kilometrů v hodině.

Vybrané tuzemské teplotní rekordy 2020
Extrémně vysoké teploty:
2. ledna, Hejnice, 13,5 °C
1. února, Dyjákovice, 17,1 °C
12. března, Brod nad Dyjí, 21,4 °C
15. září, Doksany, 32,5 °C
23. prosince, Dyjákovice, 14,4 °C
Nejnižší zimní teplota:
až 1. dubna: Jizerka, Horní Jizera, -23,9 °C
Nejvyšší červencová teplota:
28. 7., Dobřichovice, 35,6 °C
Nejvyšší srpnová teplota:
9. 8., Kopisty, 35,5 °C
Pozdní datum první tropické noci:
2. července, pražské Klementinum
zdroj: Dagmar Honsová, Meteopress

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám