Hlavní obsah

Nad Seattlem proletěly hořící trosky rakety Falcon, která nečekaně zůstala 22 dní na orbitě

Obyvatele regionu Pacific Northwest na severozápadě Severní Ameriky, zejména v americkém městě Seattle, ve čtvrtek zarazil výrazný úkaz na noční obloze. Jasně planoucí pruhy jisker zdánlivě pomalu letící na obloze však nebyly nějakým přirozeným jevem, ale troskami stupně rakety Falcon 9, které měly jako už tzv. vesmírné smetí shořet po vstupu do zemské atmosféry. Informovala o tom agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hořící trosky z rakety Falcon 9 proletěly nad SeattlemVideo: AP

 
Článek

Světelná podívaná byla způsobena návratem druhého stupně rakety „dolů” po 22 dnech na oběžné dráze. Firma SpaceX s ní 4. března vynesla tehdejší várku cca 60 družic Starlink pro budoucí připojení k internetu.

Samovolně do atmosféry

„Po ukončení aktivní činnosti se nepodařil onomu hornímu stupni zážeh, který ho měl zbrzdit (zpomalit) a navést zpátky do atmosféry, kde měl zaniknout,” vysvětlil pro Novinky popularizátor kosmonautiky Milan Halousek, předseda Astronautické sekce České astronomické společnosti.

Oblohu brázdí další „vláček” Starlinků. Na orbitu putovaly i družice konkurenční služby OneWeb

Věda a školy

„Tudíž stupeň zůstal tři týdny na nízké oběžné dráze a teprve teď vstoupil samovolně do horních vrstev atmosféry, kde vytvořil zajímavou podívanou,” popsal.

Rozhodně to podle něj nebude tak, že až nyní by se technikům podařilo motor oživit a stupeň zpomalit.

„To určitě nikdo neřešil, bylo jasné, že poměrně brzy stejně vstoupí do atmosféry samovolně,” poznamenal.

Bolid by byl rychlejší

Že šlo s největší pravděpodobností skutečně o hořící pozůstatky raketového stupně, odhalil podle magazínu Forbes astrofyzik Jonathan McDowell z amerického ústavu Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Sovětský satelit a čínská raketa se na oběžné dráze těsně minuly. Srážka se nekonala

Věda a školy

„Druhému stupni Falconu se od 4. března nepodařil zážeh na opuštění orbity a nyní se vrací po 22 dnech na oběžné dráze,” konstatoval McDowell na svém Twitteru – samozřejmě tím nemyslel řízený návrat s přistáním, ale návrat do atmosféry, kde se má aparát sám zlikvidovat. Šlo podle něj o zhruba třítunovou část o rozměrech 7 x 3,6 metru.

Národní meteorologická služba v Seattlu astrofyzikův závěr podpořila s tím, že kdyby šlo kupříkladu o bolid (velmi jasný meteor), pohyboval by se naší atmosférou výrazně rychleji. Dodala, že v regionu zatím nedošlo k hlášení pádu nějakých neshořelých úlomků.

Japonská univerzita vyvíjí družice ze dřeva. Má to řešit problém vesmírného smetí

Věda a školy

„Na nízkých drahách jsou všechna tělesa intenzivně brzděna kontaktem o zbytky atmosféry (na molekulární úrovni), které je zpomalují, a tím snižují jejich dráhu. Až nakonec zpomalí tak, že ‚spadnou' do horní části atmosféry, kde shoří. Určitě to tedy byl samovolný vstup do atmosféry,” dodal na závěr pro Novinky Halousek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám