Hlavní obsah

Na maturitní obory se hlásí 1281 uprchlíků z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

K přijímacím zkouškám na maturitní obory středních škol se přihlásilo 1281 uprchlíků z Ukrajiny. Drtivá většina z nich se chce dostat na čtyřleté obory, jen 33 přihlášek podali na víceletá gymnázia. Dvě třetiny budou dělat zkoušky na dvě školy, zbytek na jednu, nejčastěji mají zájem o čtyřletá gymnázia a obory IT. Podle odhadu ministerstva školství je v ČR asi 25 tisíc uprchlíků ve věku středoškoláků.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Nejvíc přihlášek odevzdali na střední školy v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji, nejméně jich obdržely školy na Vysočině a ve Zlínském a Olomouckém kraji, oznámil mluvčí Cermatu Marek Lehečka.

Váleční utečenci z Ukrajiny se mohli přihlásit k jednotným přijímacím zkouškám na maturitní obory středních škol do 5. dubna. Školy o nich mohly Cermat informovat do pátku 8. dubna, přičemž podle Lehečky už přišly podklady od všech.

„Počty přihlášek jsou tak nyní finální, i když kvůli možným administrativním chybám se v řádu jednotek případů ještě mohou mírně změnit,” doplnil.

MŠMT vypsalo na adaptaci Ukrajinců a kurzy češtiny dotace ve výši 1,4 miliardy

Věda a školy

„V současné době evidujeme 2095 přihlášek (od ukrajinských uprchlíků). Na čtyřleté obory bylo podáno 2062 přihlášek, na osmiletá gymnázia 27 přihlášek a na šestiletá gymnázia šest přihlášek,” vypočetl s tím, že z celkového počtu 1281 uchazečů využilo možnost podat dvě přihlášky 814 uchazečů, 467 uchazečů podalo přihlášku pouze na jednu školu.

25 tisíc ukrajinských středoškoláků

V ČR je podle odhadu MŠMT nyní asi 25 tisíc Ukrajinců, kteří by se vzhledem ke svému věku mohli vzdělávat ve středních školách.

Část z nich zřejmě ale půjde i na učební obory a další třeba budou moct nastoupit rovnou do vyšších ročníků, jak zmínil ve čtvrtek na konferenci o podpoře vícejazyčných žáků ředitel odboru středního, vyššího odborného a dalšího vzdělávání na ministerstvu Petr Bannert.

MŠMT: Při integraci Ukrajinců může být problém se zajištěním učitelů češtiny

Věda a školy

Ten zároveň upozornil, že při začleňování Ukrajinců do škol bude problém s kapacitou pro zajištění výuky češtiny jako cizího jazyka, tj. že může být problém se zajištěním učitelů češtiny.

Ve standardním termínu 103 tisíc uchazečů

Zkoušky na čtyřleté maturitní obory budou 12. a 13. dubna, na víceletá gymnázia 19. a 20. dubna. Standardní lhůta pro podání přihlášek k nim vypršela 1. března. Podle Cermatu se do té doby přihlásilo 103 tisíc zájemců o maturitní obory, z toho 79 633 na čtyřleté obory a zbytek na šestiletá a osmiletá gymnázia.

Cermat: Na maturitní obory chtějí 103 tisíce žáků. Ještě zřejmě přibydou Ukrajinci

Věda a školy

Jednotné přijímačky se skládají z testu z matematiky a češtiny. Válečným běžencům z Ukrajiny se test z češtiny nahradí pohovorem. V matematice se jim podle zvláštního zákona prodlouží časový limit o 25 procent a test budou moct dělat i v ukrajinštině či angličtině.

V češtině si ho podle Lehečky zvolili dva uchazeči a jeden uprchlík vybral test v anglickém jazyce. „Všichni zbývající uchazeči (z Ukrajiny) budou konat zkoušku (z matematiky) v ukrajinštině,” řekl.

Na maturitní obory SŠ se z ukrajinských uprchlíků hlásí zatím spíše jednotlivci

Věda a školy

Nejčastěji se uchazeči z řad ukrajinských uprchlíků hlásí na čtyřletá gymnázia a obory informační technologie. Dále také na obchodní akademie nebo obory praktická sestra, ekonomika a podnikání, hotelnictví či na ekonomické nebo zdravotnické lyceum.

Výběr článků

Načítám