Hlavní obsah

Na ISS vykládají nové zásoby. Včetně jídla na Vánoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dorazila v sobotu ruská nákladní loď Progress MS-18, která dovezla přes 2,5 tuny zásob, paliva, vody a stlačeného vzduchu. Kosmická loď, kterou tento týden ve čtvrtek do vesmíru vynesla raketa Sojuz-2.1a z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu, zakotvila u modulu Zvezda. Informovala o tom ruská vesmírná korporace Roskosmos.

Foto: NASA

Stav připojených kosmických lodí u ISS po sobotním příletu Progressu MS-18 (podle identifikace od NASA Progress 79)

Článek

Progress se v sobotu ve 3:31 SELČ připojil na zadní dokovací port ruského staničního modulu Zvezda pomocí automatického manévru, na který na palubě ISS dohlíželi ruští kosmonauti Anton Škaplerov a Pjotr Dubrov, uvedla agentura TASS.

Podle specialisty na kosmonautiku Michala Václavíka z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT toto připojení většina posádky ISS prospala – kromě zmíněných dvou kosmonautů.

Během aktuálních dní se vykládá část nákladu, který tvoří např. 420 litrů pitné vody, 470 kilogramů paliva, 40 kg stlačeného vzduchu a kyslíku a 1509 kg zásob a vybavení. Jde o oblečení, hygienické potřeby, ale také jídlo a čerstvé potraviny.

Loď Šen-čou 13 dopravila na čínskou vesmírnou stanici novou posádku

Věda a školy

Na oběžnou dráhu dorazily i vánoční dárky a pozdravy od rodin astronautů či potraviny na sváteční stůl, protože další nákladní loď se k ISS chystá až v únoru.

Odklad příletu nových astronautů

Na ISS je aktuálně sedm astronautů. Další čtyři (tři Američané a jeden Němec) by se k nim měli připojit příští týden, kdy z Floridy odstartuje raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon Endurance od firmy SpaceX. Původně byl start plánován na neděli, ale americký vesmírný úřad NASA ho kvůli počasí odložil na středu.

Ruští filmaři se vrátili z natáčení na Mezinárodní vesmírné stanici

Evropa

„Pilotovaná mise Crew-3 má k ISS dorazit ve čtvrtek 4. listopadu okolo 4:00 SEČ,“ napsal na svém Twitteru Václavík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám