Hlavní obsah

Na čínské vesmírné stanici je nová posádka. Zahájila trvalé obydlení „Nebeského paláce“

Peking

Do vesmíru odstartovala v neděli ráno čínská kosmická loď Šen-čou 14 se třemi kosmonauty na palubě. Uvedla to čínská státní média. Ve vesmíru trojice kosmonautů stráví tři měsíce. Mezi úkoly bude budování čínské vesmírné stanice Tchien-kung (Nebeský palác) a vědecké aktivity.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do vesmíru odstartovala čínská loď Šen-čou 14 se třemi kosmonauty na paluběVideo: Reuters

 
Článek

Plavidlo odstartovalo v neděli ve 4:44 SELČ z kosmodromu Ťiou-čchüan na severozápadě Číny, do vesmíru jej dopravila nosná raketa Dlouhý pochod 2F. Po 15 minutách od startu doletěla na nízkou oběžnou dráhu, kde úspěšně otevřela své solární panely.

Čína vyšle v červnu další tři kosmonauty na svůj „Nebeský palác“

Věda a školy

Start byl živě přenášen televizí, což podle agentury AP ukazuje na rostoucí důvěru čínského vedení v kosmický program. Ten se stává symbolem technologického rozvoje země.

Nedělní tweety tuzemského odborníka a popularizátora kosmonautiky Michala Václavíka o čínské akci.

Posádku vede astronaut Čchen Tung, který se už jedné vesmírné mise účastnil. V trojici je s ním a kolegou Cchaj Sü-čejem i Liou Jang, která byla první ženou, jež v rámci čínského vesmírného programu odstartovala do kosmu.

„Božská loď“ je zpět. Čínští kosmonauti se po půlroční misi na orbitě vrátili na Zemi

Věda a školy

Na dokovací port na základním modulu Tchien-che se pilotovaná kosmická loď Šen-čou 14 připojila v neděli v 11:42 SELČ. Ve 14:50 pak osazenstvo podle agentury Reuters přešlo na palubu čínské orbitální stanice.

Připojení dvou modulů

„Začíná tak trvalé obydlení této stanice. Hlavním úkolem posádky bude zejména zajistit připojení laboratorního modulu Wen-tchien v červenci a Meng-tchien v říjnu letošního roku,“ připomněl na svém Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Během pobytu tedy budou mít kosmonauti za úkol pracovní aktivity na zmíněných dalších dvou modulech komplexu, jež budou sloužit pro laboratorní a vědecké účely, informovala agentura Nová Čína.

Indičtí vesničané našli trosky, které zřejmě pocházejí z čínské rakety

Věda a školy

Realizace dané kosmické stanice začala v loňském roce, kdy Čína poslala do vesmíru největší obytný modul. Připojením dalších dvou modulů, jež by měly dorazit v červenci a říjnu, se podle vedoucího mise stane stanice „stabilnější, bude mít účinnější funkce a úplnější vybavení“.

Čínští kosmonauti by se na Zemi měli vrátit v prosinci. Na konci jejich půlroční mise se k nim na tři až pět dnů připojí astronauti z lodi Šen-čou 15. Na čínské vesmírné stanici by tak vůbec poprvé mělo být najednou šest lidí.

Čínská sonda poslala z odvrácené strany Měsíce přes 1000 snímků

Věda a školy

Čína se po někdejším Sovětském svazu a Spojených státech stala v roce 2003 teprve třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu člověka. V roce 2008 první čínský kosmonaut vystoupil do volného prostoru, roku 2013 přistála nepilotovaná čínská vědecká sonda na Měsíci, loni na Marsu. Peking rovněž uvažuje o vyslání lidské posádky přímo na Měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám