Hlavní obsah

Muskův Hvězdný skokan má za sebou úspěšný poslední test

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Soukromá americká společnost SpaceX miliardáře Elona Muska úspěšně provedla třetí a poslední test raného prototypu vyvíjené lodě Starship (Hvězdná loď), s jejíž pomocí chce osídlit Mars. Prototyp, který firma testovala, se jmenuje Starhopper (Hvězdný skokan). Zkušební test proběhl podle agentury Reuters v úterý 27. srpna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zkušební let Starhopperu společnosti SpaceXVideo: AccuWeather, Reuters

 
Článek

Jedná se o prototyp plavidla, které má nakonec přivést lidi do hlubokého vesmíru.

„Gratulace týmu SpaceX,“ napsal Musk na svém Twitteru. V návazném tweetu dodal, že jednou Starship přistane na rudém marsovském písku.

Starhopper je ověřovací aparát v rané fázi vývoje. Během prvních dvou letových testů na počátku dubna vystoupal do výšky jen několika metrů.

Při úterní zkoušce, která byla pro prototyp třetí a zároveň poslední, se dostal 150 metrů nad zem. Zkouška trvala necelou minutu.

Další prototypy s více motory

Starhopper nyní uvolní místo dvěma novým prototypům označovaným jako Starship Mk1 a Starship Mk2, které budou létat do výšky až 20 kilometrů. Zatímco Starhopper je vybaven jedním motorem Raptor, nové prototypy budou mít nejméně tři. Konečná verze Starshipu pak bude vybavena šesti motory Raptor.

Hvězdná loď, která bude podle firmy SpaceX schopná transportovat až sto lidí, je druhým stupněm vyvíjeného raketového dopravního systému.

První stupeň společnost pojmenovala jako Super Heavy, neboť bude vybaven 35 motory Raptor. S prvními operačními lety Starshipu počítá Musk v roce 2021.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám