Hlavní obsah

Musk poslal do vesmíru další sérii 60 družic Starlink

Novinky, ČTK, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral (USA)

Americká společnost SpaceX podnikatele a miliardáře Elona Muska ve čtvrtek 3. září úspěšně dopravila na oběžnou dráhu už dvanáctou sérii 60 satelitů sítě Starlink, která má v budoucnu umožnit připojení k internetu kdekoli na naší planetě. Kolem Země těchto družic nyní krouží 713. První stupeň rakety Falcon 9 po vynesení satelitů opět úspěšně přistál na plující plošině v Atlantiku.

Foto: Profimedia.cz

Start rakety Falcon 9 s 12. várkou Starlinků

Článek

Stroj Falcon 9 zamířil do vesmíru z floridského kosmodromu na Mysu Canaveral podle plánu ve 14:46 SELČ.

Přibližně po 15 minutách letu se satelity po zdárném vynesení na předběžnou orbitu oddělily od druhého stupně rakety.

Poté je čekalo rozvinutí solárních panelů. Pak se od sebe vzdálily, aby s pomocí vlastního pohonu vystoupaly výš a začlenily se do konstelace družic sítě Starlink asi 550 kilometrů nad naší planetou.

Nyní použitý první stupeň nosné rakety Falcon 9, který společnost SpaceX již využila v červnu, se po splnění úkolu vrátil na Zemi, když bez problémů dosedl v Atlantském oceánu na firemní přistávací plošinu pojmenované Of Course I Still Love You.

Odklady zabraňují častějším letům

Počet satelitů Starlink chce SpaceX rychle zvyšovat - letos plánovala s družicemi startovat každé dva až tři týdny, což ale kvůli odkladům není snadné.

Kolem Země už sviští desátá sada Muskových satelitů

Věda a školy

V srpnu se nicméně povedla dvě vynesení těchto družic: desátá várka 7. a jedenáctá 18. srpna. Tato aktuální dvanáctá sada, k jejímuž vypuštění došlo ve čtvrtek, však měla původně putovat do kosmu už v neděli 30. srpna, start rakety se ale musel zrušit kvůli nepříznivému počasí.

SpaceX vyslala do vesmíru satelity, první stupeň rakety se úspěšně vrátil

Věda a školy

Cílem Muskovy firmy obecně bylo do poloviny roku dosáhnout operačního provozu zaměřeného na zpřístupnění internetu v Kanadě a části Spojených států a v příštím roce ve zbytku světa. Prozatímní plán počítá s rozmístěním asi 12 tisíc družic. Společnost ale uvažuje o pozdějším rozšíření sítě na celkem 42 000 satelitů.

To se nezamlouvá astronomům, kteří se obávají, že potenciálně vzniklé „vesmírné smetí” bude výrazně narušovat jejich vědecká pozorování oblohy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám