Hlavní obsah

Mobilní aplikace pomůže seniorům, když upadnou

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedocenitelným pomocníkem pro dříve narozené se může brzy stát nově vyvinutá mobilní aplikace na brněnském Vysokém učení technickém (VUT) zaměřená na pomoc při pádech. Mobil díky ní sleduje pohyb svého majitele, je schopen si sám určit, zda upadl, a pak mu přivolat pomoc. Podle zdravotníků je důležité, že pomoc dorazí brzy.

Foto: Tomáš Repčík

Anglická verze aplikace

Článek

„Pád je totiž podle celosvětových statistik druhou nejčastější příčinou smrti. Včasná pomoc je tedy pro přežití naprosto klíčová. Aplikace je určena především pro lidi ve věku nad pětašedesát let. Stačí ji nainstalovat a nechat ji, ať svého majitele pečlivě střeží,“ řekl Právu Tomáš Repčík z Elektrotechnické fakulty VUT.

Když se i mým prarodičům projekt líbí, tak má zřejmě smysl.
Tomáš Repčík, vývojář VUT

Svoji mobilní aplikaci vytvořil s pomocí záchranářů. Momentálně je ve zkušebním provozu. Ke stažení bude patrně do konce roku.

Levný a spolehlivý

K jejímu vývoji přispěly alarmující čísla. Z nich vyplývá, že ročně se při pádech na světě zraní zhruba 40 milionů lidí, z nichž přibližně 700 000 zemře. V mnoha případech je rychlá první pomoc po pádu právě tím, co rozhoduje o tom, zda zraněný přežije.

Včas poskytnutá pomoc tedy zmírňuje následky, urychluje následnou léčbu a návrat pacienta do života. Repčík hledal způsob, jak pomyslného strážce, který ohlídá především bezpečnost dříve narozených, vytvořit tak, aby důchodci nepotřebovali žádná speciální zařízení a nemuseli za ně platit vysoké částky.

Zatím není jasné, zda bude jeho aplikace zdarma, pokud ale ne, cena se bude pohybovat v řádu desetikorun. Uživatel bude jen potřebovat telefon typu Android.

Přesně určí polohu

Aplikace si při instalaci zjistí jméno svého majitele a zeptá se jej, koho má v případu nouze kontaktovat textovými zprávami. Pak ji stačí zapnout a nechat běžet na pozadí. Je nastavena tak, že ji neúmyslně, tedy omylem, ani nelze vymazat.

Senior padá na procházce na zem. Neuronové sítě v aplikaci zaznamenávají náraz. Aplikace je v pohotovosti a čeká třicet sekund. Uživatel se začne hýbat, pokud ne, možná si něco zlomil, je v bezvědomí a čeká na pomoc.

Po půl minutě se mobil ptá textem zvýrazněným na obrazovce „Jsi v pořádku?“ Pokud nepřichází odkliknutí, spouští se stupňující se alarm i s blikáním, které má kolemjdoucí upozornit na zraněného.

Aplikace ve stejné chvíli rozesílá na předem určené mobily informace o tom, že její uživatel spadl, nekomunikuje, potřebuje pomoc a k tomu ještě přidává mapu se souřadnicemi, kde se nachází. Uživateli nabízí spojení s tísňovou telefonickou linkou 112.

„Ještě potřebujeme vychytat pár posledních mušek. Testování na dobrovolnících už probíhá, a když se i mým prarodičům projekt líbí, tak má zřejmě smysl,“ dodal s úsměvem mladý vývojář.

Reklama

Související články

Češi pomohou Finům vidět lépe do dřeva

Pořekadlo dvakrát měř a jednou řež skutečně mezi dřevorubci platí, a to i ve Finsku. V zemi nejhlubších evropských lesů vytvořili těžaři systém vizuálního...

Výběr článků

Načítám