Hlavní obsah

Vědkyně z Brna vymyslela recept na levný opalovací krém pro albíny v Africe

Novinky,

Odborníci z Vysokého učení technického (VUT) v Brně se podílejí na výrobě udržitelného finančně dostupného opalovacího krému pro potřeby albínů v Africe, konkrétně v Ghaně. Recept v rámci dobrovolnického projektu Krémy pro albíny vytvořila Andrea Hároniková z Fakulty chemické VUT. Jejím cílem byl produkt, který by byl snadno a levně vyrobitelný z lokálních surovin, bez chemického vzdělání a speciální techniky či přístrojů.

Foto: Jan Brada, VUT

Vojtěch Kundrát a Andrea Hároniková z brněnského Vysokého učení technického.

Článek

Lidé s albinismem na africkém kontinentě čelí nejen diskriminaci spojené s řadou předsudků, hrozí jim i vysoké riziko vzniku rakoviny kůže. Ochranné opalovací krémy jsou však v této části světa artiklem určeným především pro turisty – od toho se odráží i jejich cena.

„Jeden krém vychází na 30 dolarů (skoro 680 Kč), což je pro tamní obyvatele nemyslitelná částka,“ přiblížila Andrea Hároniková, jejíž krém by se měl cenově pohybovat okolo dvou dolarů (45 Kč) za 200 mililitrů.

Vše podle ní souvisí se vším a vyplývá to primárně ze stigmatizace, kterou tam albíni zažívají a která vede ke zdravotním problémům.

„Jsou mnohdy vyloučeni ze společnosti, z čehož pramení nedostatek peněz – nikdo je nechce zaměstnat, tudíž nemají na krémy, nemohou se chránit. A hlavně: hodně lidí netuší, proč vlastně jsou bez pigmentu a že to je genetická mutace. Odstrkuje je tak často i jejich vlastní rodina,“ vysvětlila vědkyně pro Novinky.

Zaučit místní

Základem tedy je řešit finanční dostupnost. „Hlavní složkou bude místní velmi kvalitní a levné bambucké máslo, které se krásně vstřebává a regeneruje pokožku. Mezi další přísady bude patřit například hydratující kokosový olej nebo avokádový olej a oxid titaničitý,“ představila Hároniková recepturu krému pro potřeby lidí s albinismem s ochranným faktorem 50.

Foto: Profimedia.cz

Afričtí albíni nemívají jednoduchý život. Ilustrační foto

V Africe by se měl podle nové receptury začít vyrábět v červnu. Hároniková nejprve spolu s dalším zástupcem chemické fakulty Vojtěchem Kundrátem vyzkouší vyrobit větší množství krému za simulovaných afrických podmínek. Následně Kundrát v Ghaně založí výrobnu a zaučí místní pracovníky.

Na výrobu krému se vybralo přes 180 tisíc Kč

Právě Kundrát stojí spolu s Lukášem Houdkem, koordinátorem celého projektu, za myšlenkou udržitelné pomoci albínům v Africe. „Když se Houdek, koordinátor vládní kampaně HateFree Culture, při své cestě do Ghany dozvěděl o tamní problematice albinismu, rozhodl se dovézt do země alespoň nějakou zásobu těžko dostupného produktu,“ uvedla Hároniková.

Přes facebookovou výzvu se mu povedlo nashromáždit přes 70 litrů opalovacích krémů. I proto jej Kundrát kontaktoval s myšlenkou dlouhodobého řešení problému ve spolupráci s Ústavem chemie potravin a biotechnologií při Fakultě chemické VUT.

Pro zahájení výroby na africkém kontinentě a na prvotní nákup základních surovin bylo však třeba nashromáždit 130 tisíc korun. Skupina dobrovolníků se proto rozhodla spustit crowdfundingovou kampaň (způsob získávání peněz přes malé částky od drobných dárců – pozn. red) na serveru Hithit.

Problematika kampaně vyvolala za první dny od jejího spuštění značný ohlas. Částka totiž už byla překonána – lidé na podporu albínů v Ghaně poslali již přes 180 tisíc korun.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám