Hlavní obsah

Maturitní testy z matematiky i češtiny dopadly o něco hůř než loni

Praha
Aktualizováno

U letošních státních maturit měli letošní maturanti horší výsledky než ti loňští. Didaktický test z matematiky letos nezvládlo 17,5 procenta maturantů, meziročně o dva procentní body více. U maturitního testu z češtiny letos neuspělo 14,1 procenta žáků, což je o 3,9 procentního bodu více než před rokem. K mírnému zhoršení došlo i u angličtiny.

Foto: ČTK

Ministr školství Robert Plaga

Článek

K matematickému testu se dostavilo více přihlášených než loni. K testu z českého jazyka a literatury přišlo 98,5 přihlášených maturantů, zatímco loni jich bylo jen 91,9 procenta, informovalo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které organizuje společnou část maturit i jednotné přijímací zkoušky na SŠ.

Zápřah SŠ: souběh maturit i přijímaček

Věda a školy

K maturitě mohou všichni

Kvůli opatřením proti koronaviru letos totiž nikdo z maturantů na konci druhého pololetí nepropadl, ke zkoušce tak mohli jít všichni studenti posledních ročníků.

K testům se letos nedostavilo pouze 1,5 procenta těch, kteří se k nim přihlásili poprvé. V minulém školním roce činila neúčast prvomaturantů 8,2 procenta, uvedl Cermat, který aktuálně výsledky zveřejnil.

Maturanti se na koronavirus nevymlouvali

Věda a školy

„Ukázalo se, že distanční on-line příprava i následná koncentrovaná příprava maturantů od 11. května ve školách zafungovala. Přestože se maturity účastnili i ti žáci, kteří by v minulých letech ke zkoušce připuštěni nebyli, nedošlo k podstatnému zhoršení výsledků,” konstatoval ministr školství Robert Plaga (ANO), podle kterého jsou průměrné výsledky velmi srovnatelné s minulými roky.

O trochu více propadlíků i z angličtiny

Státní maturity se skládají povinně z češtiny a druhý předmět si studenti mohou vybrat mezi matematikou a cizím jazykem. Zhruba tři čtvrtiny maturantů zvolily angličtinu, matematiku pětina.

Meziročně větší podíl maturantů propadl také z angličtiny. Zatímco letos při celkově největší účasti jich zkoušku nezvládlo 4,9 procenta, loni to bylo o 1,3 procentního bodu méně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám