Hlavní obsah

Loď Šen-čou 13 dopravila na čínskou vesmírnou stanici novou posádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínská loď Šen-čou 13 v sobotu 16. října úspěšně přistála s tříčlennou posádkou na základním modulu budované čínské vesmírné stanice Tchien-kung (Nebeský palác). Let z čínského kosmodromu Ťiou-čchüan trval zhruba šest a půl hodiny, informovala agentura Nová Čína.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínská loď Šen-čou 13 úspěšně přistála na vesmírné staniciVideo: Reuters

 
Článek

Raketa Dlouhý pochod 2F se vznesla s lodí Šen-čou 13 z kosmodromu na severozápadě Číny v pátek 15. října v 18.24 SELČ, tedy už v sobotu 24 minut po půlnoci místního času.

„V sobotu v noci došlo v 0.49 SELČ k připojení pilotované kosmické lodi Šen-čou 13 ke stykovacímu portu modulu Tchien-che (Nebeská harmonie). Pevné spojení proběhlo v 0.52 SELČ. Ve 3.55 SELČ vstoupila tříčlenná posádka na palubu budované čínské kosmické stanice,“ shrnul na Twitteru popularizátor kosmonautiky Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Tříčlennou posádku tvoří 55letý Čaj Č'-kang, který je velitelem, 41letá kosmonautka Wang Ja-pching a její rovněž 41letý kolega Jie Kuang-fu.

Wang je nejen první ženou, která zavítala na novou čínskou vesmírnou stanici, ale také první Číňankou ve vesmíru od roku 2013. Čaj i Wang už ve vesmíru dříve byli, Jie nyní letěl poprvé. Členové posádky jsou v pořádku a už pracují, napsala agentura Reuters.

Čínští kosmonauti mají za sebou už druhou úspěšnou směnu vně své vesmírné stanice

Věda a školy

Trojice na stanici stráví šest měsíců. Tak dlouho v kosmu nepřetržitě dosud nepobýval žádný čínský kosmonaut. Budou modul dále zprovozňovat a připravovat na budoucí rozšíření stanice.

„Ruční“ přemístění kosmické lodě

Vedle zprovozňování základního modulu stanice Tchien-che, který Čína poslala na oběžnou dráhu na jaře, čekají Čaje, Jiea a Wang během té doby také různé vědecké experimenty. Práce budou zahrnovat i přípravu na připojení zbývajících dvou modulů stanice. V rámci těchto prací jsou naplánovány také dvě či tři pracovní směny v otevřeném kosmu.

Zajímavým testem má být „manuální“ přemístění zásobovací lodě Tchien-čou-2 (Nebeská loď-2) pomocí robotického ramene z jednoho spojovacího uzlu k druhému. Tato loď se k Tchien-che připojila už koncem května.

Tříčlenná posádka čínské vesmírné stanice putuje zpět na Zemi

Věda a školy

Čínští kosmonauti se vrátili z oběžné dráhy. Vesmírní turisté se tam stále kochají

Věda a školy

Čína vypustila Tchien-che 28. dubna a Tchien-čou-2 tam o měsíc později dopravila zásoby paliva, jídla a vybavení. První a rovněž tříčlenná posádka na Tchien-che přiletěla 17. června a následující tři měsíce základní modul oživovala, testovala a připravovala na rozšiřování stanice. Na Zemi se pak vrátila v polovině září.

Příští rok by komplex měly doplnit moduly Wen-tchien a Meng-tchien.

Ruští filmaři se vrátili z natáčení na Mezinárodní vesmírné stanici

Evropa

Dokončená stanice má mít asi pětinovou hmotnost ve srovnání s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), jejíž hmotnost přesahuje zhruba 420 tun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám