Hlavní obsah

Ledovec ve Švédsku zakryli látkou, aby netál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédští vědci provedli experiment se zakrytím ledovce Helags (švédsky Helagsglaciären) na severu země. Plachta použitá v létě k ochraně části ledovce zachránila podle organizátorů iniciativy nejméně 3,5 metru zmrzlé pokrývky před roztáním. Tkanina podle odborníků může účinně chránit ledovce před rychlým táním, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Švédský ledovec Helags zakryli plachtou, aby netálVideo: Reuters

 
Článek

Účastníci soukromé iniciativy na ledovci zakryli plochu o rozloze zhruba 40 metrů čtverečních.

„Plachta je porézní na jedné straně a trochu tvrdší na druhé. Je asi jeden a půl až dva centimetry tlustá a obsahuje hrubou vlnu, která není potřeba pro výrobu oděvů, a také kukuřičný škrob. Je velmi pevná a odolná, brání slunci, UV záření, rovněž se izoluje od teplého vzduchu a od sublimace. Někdy se led a sníh mohou přeměnit přímo na plyn, na vodní páru,“ popsal podle Reuters glaciolog a vedoucí projektu Erik Huss, jinak pracující jako komunikační expert.

Do roku 2050 bude v létě Arktida občas bez ledu. Určité scénáře jsou nezvratné, varuje polární vědkyně

Věda a školy

Procesy ochrany jsou podle něj velmi účinné, v globálním měřítku by nicméně takovéto akce byly poněkud nákladné. Danou akci absolvoval se švédským dobrodruhem Oskarem Kihlborgem.

Helags či Helagsfjället je horský masiv ve Skandinávském pohoří, ležící na území švédské obce Berg. Hlavní vrchol Helagsstöten má výšku 1797 m n. m. Na východním úbočí hřebenu se nachází právě nejjižnější ledovec ve Švédsku nazvaný Helagsglaciären.

Globální oteplování způsobuje zmenšování ledovců po celém světě. Huss doufá, že svůj test zopakuje i ve větším měřítku, čímž zvýší povědomí o rizicích, kterým bude mnoho lidských společností čelit, pokud ledovce zmizí. Mnohde totiž např. voda z nich funguje jako zdroj pitné vody.

Také italský ledovec zakryli

Podobné akce se nedělají jen ve Švédsku. V severní Itálii letos jako obvykle přikryli plachtou ledovec Presena, aby zabránili jeho tání. Dlouhé pásy geotextilie mají odrážet sluneční paprsky a bránit sněhu pod tím tát. Podle klimatologů lze tímto způsobem v létě zabránit odtání až 70 procent sněhu.

Italský ledovec kvůli tání opět zakrývají plachtou

Věda a školy

Textilie používaná v italských Rétských Alpách k záchraně ledové masy funguje podobně jako zástěny oken, kterými se dá předejít přehřátí automobilů.

„Ústup ledovců je možná neprůkaznější projev globálního oteplování,“ uvedl k tomu glaciolog Christian Casarotto z vědeckého muzea v Tridentu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám