Hlavní obsah

V Grónsku roztálo 8,5 miliardy tun ledu za den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Grónsku ve čtvrtek roztálo 8,5 miliardy tun ledu. Vědci to přirovnali k tomu, že voda, která z ledovce stekla, by americký stát Florida pokryla pěticentimetrovou vrstvou. Na ostrově ten den padl teplotní rekord, bylo tam 19,8 stupně.

Foto: Eu, Copernicus Sentinel-2 Imager, Reuters

Satelitní snímek ze čtvrtka ukazuje masivní tání ledovce ve fjordu Ingolf

Článek

Letos už z grónských ledovců zmizelo 100 miliard tun ledu, oznámila Světová meteorologická organizace (WMO).

Roztávání ledu v Grónsku podrobně monitoruje dánský server Polar Portal. Z dat vyplývá, že kromě čtvrtka dosáhlo tání dalšího vrcholu v úterý, kdy zmizelo 8,4 miliardy tun ledu. Podle WMO je to sice co do hmotnosti menší množství než v roce 2019, kdy led tál ještě rychleji, nyní ale tání zasahuje daleko větší oblast.

Tající ledovce vytvořily ve švýcarských Alpách přes tisíc nových jezer

Věda a školy

„Tání dosáhlo obrovských rozměrů a pravděpodobně změní podobu Grónska, protože v příštích letech jen urychlí další odtávání a s ním spojené stoupání hladiny oceánu,” citoval list The Guardian glaciologa Marka Tedesca z americké Kolumbijské univerzity.

Popsal, že při současném tání už zmizel sníh, který v zimě napadl, a odkryl jádro ledovce. Právě jeho tání zvyšuje hladiny oceánů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám