Hlavní obsah

Italský ledovec kvůli tání opět zakrývají plachtou

Klimatologové začali v severní Itálii zakrývat ledovec Presena, aby zabránili jeho tání. Pokládají na něj dlouhé pásy geotextilie, která má odrážet sluneční paprsky a bránit sněhu pod ní tát. Podle odborníků citovaných agenturou Reuters lze tímto způsobem v létě zabránit odtání až 70 procent sněhu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italský ledovec zakrývají plachtou kvůli táníVideo: Reuters

 
Článek

Textilie používaná v italských Rétských Alpách ve snaze zachránit ledovou masu funguje podobně jako např. zástěny oken, kterými se dá předejít přehřátí automobilů.

Od roku 2008

Klimatologové pokrývají vrchol ledovce a štíty v okolí pásy textilu širokými pět a dlouhými 70 metrů, takto chtějí zakrýt 120 tisíc metrů čtverečních ledovce v oblasti vysokohorského průsmyku Passo del Tonale. Předpokládají, že se jim to do měsíce podaří.

Podobně se Presena zahaluje každoročně již od roku 2008, aby se snižovala teplota stálého ledu. Informovali jsme o tom i loni.

V Itálii zabalili ledovec do plachty, aby neroztál

Věda a školy

Masivní kryt, pokládaný v nadmořské výšce mezi 2700 a 3000 metry a udržovaný na místě pomocí pytlů s pískem, bývá podle Italů obvykle odstraňován na začátku lyžařské sezony, kdy celkové teploty klesají.

Tající norský ledovec vydává poklady vikingů

Věda a školy

„Ústup ledovců je možná neprůkaznější projev globálního oteplování,“ poznamenal glaciolog Christian Casarotto z vědeckého muzea v Tridentu s tím, že ledovce odtávají nejméně 15 až 20 let.

„Je důležité je studovat, abychom chápali, kam směřujeme, a dokázali to změnit,“ dodal.

Reklama

Související články

Vznikl největší ledovec světa

Od Antarktidy se odlomil obrovský kus ledu o rozloze Pardubického kraje, a vznikl tak největší ledovec na světě, uvedla Evropská kosmická agentura. Ledovec...

Výběr článků

Načítám