Hlavní obsah

Kroužky pro děti stojí tisíce a podraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až děti půjdou v září do školy, rodiče budou muset připlatit nejen na pomůcky, ale třeba i na zájmové či sportovní kroužky. Ty vyjdou na několik tisíc korun za rok pro jedno dítě. Pokud mají rodiče dvě děti a každé z nich má kroužků víc, může to celé stát i výrazně nad 10 tisíc korun ročně.

Foto: ČTK

Rostou náklady na materiál i mzdy.

Článek

A od září je mnohde ještě čeká zdražení. Důvodem je zvýšení cen energií a pronájmů, kde kroužky probíhají, zvyšování mezd lektorů i zdražení potřebných materiálů. Některá střediska volného času (SVČ) však nechtějí rodiče dál zatěžovat, a tak jsou opatrnější.

Za kroužky, které přece jen podraží, rodiče zaplatí zhruba o deset procent navíc. Takový růst cen plánuje od nového školního roku SVČ Lužánky. Kroužky pořádají především ve svých prostorách. I tak ale vzrostly náklady za kroužky mimo prostory střediska, které Lužánky také provozují.

Od září se ve školách změní pravidla pro zástupce ředitelů, schválila vláda

Věda a školy

„Cenu plánujeme zvýšit do 10 procent u kroužků, kde je velký zájem. Záleží to na poptávce. Důvodem je zdražování vstupů do organizací, které s dětmi navštěvujeme v rámci aktivit, energií a také nákla­dů na externisty, které nejsou pokryté z veřejných zdrojů,“ uvedl ředitel SVČ Lužánky Jan Ondroušek.

Podle něj je možné, že zájem o kroužky kvůli cenám poněkud opadne. „Pokles zájmu rodičů hrozí, a proto ke zdražení nepřistupujeme plošně. Dál nabízíme i kroužky za příznivější cenu, abychom maximálně vyhověli všem,“ řekl Ondroušek.

To se týká například aktivit, které vedou interní zaměstnanci SVČ Lužánky a nevznikají náklady na materiál jako například u tvořivých kroužků. Za keramiku dali rodiče SVČ Lužánky v letošním školním roce za pololetí 1850 korun.

Dostupnost prioritou

Kroužky zdraží i jeden z největších organizátorů volnočasových aktivit v republice, společnost Kroužky. Ta působí napříč Českem a náklady na pronájmy prostor ve školách jim vzrostly i o padesát procent.

„Kroužky se již 23 let snaží mít volnočasové aktivity pro děti finančně dostupné. Naše priorita je, aby si je mohlo dovolit maximum rodin a nezatížilo to jejich rozpočet. Proto je pro nás cenová politika zásadní i v tomto období neustálého růstu inflace. Snažíme se ceny kroužků na další školní rok výrazně nezvedat, ale zdražovat budeme muset,“ řekla Právu marketingová specialistka společnosti Radka Dobiášová.

Rodiče neumějí s dětmi využívat volný čas

Děti

Cenu kroužků naopak nezvýší například Středisko volného času Duhovka v Břeclavi. „My zásadní zdražení v řádu desítek procent zatím neplánujeme,“ řekl Právu ředitel Zdeněk Petr.

Kroužky nezdraží ani zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka v Brně. Je na tom lépe, veškeré kroužky totiž probíhají na místech, která vlastní přímo Lipka. „Já jsem si zvýšení cen nepřála. Vzhledem k tomu, jak se teď všechno zdražuje, jsem nechtěla rodičům přidělávat další starosti,“ řekla ředitelka Lipky Hana Kovarsová.

Měli by bránit šikaně, ale nemají čas. Musí učit

Domácí

Cena kroužků se po republice velmi liší, tudíž Kroužky nemají u jednotlivých aktivit stejné ceny. Ty většinou závisí na škole, kde se vyučuje. Například za florbal v Praze v letošním školním roce dali rodiče okolo 1100 korun za pololetí. V Olomouci už to bylo 1500 korun.

Stejně jako ostatním SVČ, která zdražují, rostou společnosti Kroužky náklady na materiál, ale i mzdy.

„Vyšší nárůst se bude týkat kroužků, jako například vaření, tvořivé kroužky nebo keramika. I přestože je zdražení nájmů, mezd a materiálu enormní, budeme se snažit udržet růst okolo deseti procent. I tak věříme a děláme maximum, aby ceny zůstaly pro rodiče nadále akceptovatelné a rádi své děti na naše kroužky zase přihlásili,“ uvedla pro Právo Dobiášová.

Ceny některých kroužků
Za keramiku nebo výtvarku dali rodiče za jedno dítě 2100 i 4500 Kč.
Fotbal nebo florbal vyšel na 2300 až 3700 Kč.
Hudebně-dramatické kroužky stály 1400 až 4800 Kč.
Angličtina nebo příprava na matematiku vyšly na 1000 i na 3400 Kč.
Výjimečný je počítačový kroužek za 9800 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám