Hlavní obsah

K vesmírné stanici krouží nové osazenstvo: trojice z NASA a italská astronautka

Z Kennedyho vesmírného střediska na floridském mysu Canaveral odstartovala ve středu 27. dubna čtveřice astronautů mířících na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Posádka mise Crew-4 čítá tři zástupce amerického vesmírného úřadu NASA a jejich kolegyni z Evropské kosmické agentury (ESA). Na ISS mají být ve čtvrtek brzy ráno našeho času.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nosná raketa Falcon 9 s pilotovanou kosmickou lodí Crew Dragon Freedom úspěšně odstartovalaVideo: Reuters

 
Článek

Nosná raketa Falcon 9 s pilotovanou kosmickou lodí Crew Dragon Freedom společnosti SpaceX podnikatele a miliardáře Elona Muska vyrazila v 9:52 SELČ. Odpojení kosmické lodi od horního stupně nastalo v 10:04 SELČ, načež se mise Crew-4 vydala k ISS.

Během putování mají asi desetkrát obkroužit Zemi.

Posádku tvoří Američané Kjell Lindgren, Robert Hines a Jessica Watkinsová (NASA) a Italka Samantha Cristoforettiová (ESA). Hines a Watkinsová jsou na svém prvním vesmírném letu, Lindgren a Cristoforettiová na druhém.

Crew Dragon se soukromou posádkou se vrátil na Zemi

Amerika

„Posádka stráví několik měsíců vědeckými aktivitami a údržbou na palubě,“ informuje NASA s tím, že „nový a vzrušující výzkum se bude týkat vědy materiálů, zdravotnických technologií a rostlin“. Má být přínosem pro přípravy na objevování vesmíru za hranicemi zemské orbity i pro život na naší planetě.

Mise na ISS mj. veze i nové pasivní dozimetry pro experiment DOSIS 3D, což je jeden z vůbec nejdéle probíhajících experimentů na stanici (od roku 2012). Na pokusech měřicích záření na orbitální stanici se podílejí také čeští vědci, zejména odborníci z Ústavu jaderné fyziky Akademie věd ČR.

Přistání u ISS ve čtvrtek brzy ráno SELČ

„Crew-4 se musí stihnout připojit k ISS cca do 18 hodin od startu. Připojení k dokovacímu uzlu IDA-3 na modulu Harmony je naplánováno na čtvrtek okolo 2:15 SELČ. Na ISS zůstane Crew-4 přibližně do poloviny letošního září,“ shrnul na Twitteru odborník na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze.

Otevření průlezu do stanice je v plánu na přibližně 3:45 SELČ.

Příslušný první stupeň rakety už počtvrté splnil svůj úkol a přistál v Atlantském oceánu na plující plošině společnosti SpaceX jménem „A Shortfall of Gravitas“. Pro SpaceX rovněž jde již o čtvrtou pilotovanou misi ke stanici na oběžné dráze v rámci stávajícího kontraktu s NASA.

Odkládaný návrat „vědeckých turistů“

Z orbitálního komplexu se v pondělí 25. dubna pomocí kosmické lodi Crew Dragon Endeavour od SpaceX vrátili na Zemi členové posádky, která absolvovala první ryze soukromou pracovní misi na oběžné dráze Ax-1 organizovanou společností Axiom Space. V pondělí v 19:06 SELČ proběhlo po zhruba 16hodinovém letu úspěšné přistání.

Vesmírní turisté jsou zpět, hned ve středu vyrazí na ISS noví astronauti

Věda a školy

Posádku Ax-1 vedl bývalý astronaut NASA Michael López-Alegría, viceprezident Axiom Space. Prostřednictvím této firmy si cestu zaplatili Američan Larry Connor, Izraelec Ejtan Stibbe a Kanaďan Mark Pathy, které Axiom Space označuje jako podnikatele, investory a filantropy. Každého z nich stál podle agentury AP „výlet“ asi 55 milionů dolarů (zhruba 1,26 miliardy Kč).

Loď Crew Dragon dorazila k ISS, „soukromí astronauti“ jsou na palubě

Věda a školy

Na ISS se věnovali různým vědeckým a komerčním aktivitám. Podle původních plánů se vesmírní turisté měli vydat na Zemi minulé úterý. Zamýšlený osmidenní pobyt na ISS si museli prodloužit kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám v místě plánovaného přistání ve vodách Atlantiku u pobřeží Floridy. Podle Václavíka strávili na ISS 15 dní, 12 hodin a 41 minut, celý let od startu po přistání trval 17 dní, jednu hodinu a 49 minut.

Foto: Profimedia.cz

Raketa Falcon 9 startuje s pilotovanou kosmickou lodí Crew Dragon Freedom.

I pro výše popisovaný let profesionální posádky Crew-4 se tím pádem termín odsouval – nakonec tedy na tuto středu.

Na stanici je aktuálně po odletu Ax-1 sedm osob. Její osazenstvo tvoří astronauti NASA Raja Chari, Tom Marshburn a Kayla Barronová, Němec Matthias Maurer z ESA a ruští kosmonauti Oleg Artěmjev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov (vesmírná korporace Roskosmos).

Po příletu mise Crew-4 bude na ISS opět krátkodobě 11 lidí. Chari, Marshburn, Barronová a Maurer (posádka Crew-3) mají stanici opustit zřejmě 4. května.

Z ISS se vrátila tříčlenná posádka. Rusové amerického kolegu vzali

Věda a školy

Ve čtvrtek 28. dubna je kromě příletu Crew-4 v plánu i zhruba šest a půl hodiny trvající pracovní směna dvojice ruských kosmonautů – Artěmjeva a Matvejeva – mimo vnitřní prostory ISS. Jejich výstup má začít kolem 16:30 SELČ.

Výběr článků

Načítám