Hlavní obsah

K Měsíci míří první jihokorejská sonda. Bude zkoumat místa pro přistání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Z floridského mysu Canaveral odstartovala první jihokorejská sonda, která míří k Měsíci. Vynesla ji raketa Falcon 9 společnosti SpaceX a k cíli má dorazit v prosinci. Její mise je prvním krokem Jižní Koreje v průzkumu Měsíce, družice poháněná solární energií se bude pohybovat kolem našeho přirozeného souputníka, kde bude minimálně rok shromažďovat data a zkoumat místa pro budoucí přistání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jižní Korea vypustila svou první lunární sonduVideo: Reuters

 
Článek

Zhruba 678 kg vážící sonda Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO), nazývaná Danuri, což lze podle agentury Reuters přeložit jako „užij si Měsíc”, odstartovala pomocí nosné rakety v pátek v 01:08 SELČ.

Tato první jihokorejská lunární sonda již byla zdárně dopravena na oběžnou dráhu.

Mezi třetí hodinou ranní a úsvitem padají Perseidy

Věda a školy

Pokud bude i nadále úspěšná, připojí se ke kosmickým sondám ze Spojených států a Indie, které už kolem Měsíce operují, a k čínskému stroji, jenž zkoumá odvrácenou stranu Měsíce, poznamenala agentura AP. Nové lunární mise podle ní ještě letos nebo příští rok plánují také Indie, Rusko a Japonsko, rovněž i soukromé společnosti.

Jedná se o druhý krok Jižní Koreje směrem do kosmu během šesti týdnů. V červnu se jí poprvé podařilo dopravit raketou vlastní výroby na zemskou orbitu satelit. Třístupňová nosná raketa KSLV-II, známá také jako Nuri, je první raketou, kterou Jižní Korea vyrobila bez cizí pomoci.

Jižní Korea poprvé dopravila na orbitu družici raketou vlastní výroby

Věda a školy

Současný start sondy Danuri přichází v době, kdy Jihokorejci urychlují svůj vesmírný program, přičemž usilují do roku 2030 vyslat sondu, která by na Měsíci přímo přistála.

Připojení k misi Artemis

Korejská republika se zároveň připojila ke státům pracujícím na projektu Artemis, jehož cílem je – nejdříve v roce 2025 – přistát na lunárním povrchu s astronauty.

Američané hodlají na konci srpna vyslat raketu k Měsíci. Odhalili lidské stopy na povrchu

Věda a školy

Americký vesmírný úřad NASA plánuje v rámci programu Artemis na konci srpna vyslat novou obří raketu SLS (Space Launch System) k Měsíci. Mise Artemis I bez posádky má naši přirozenou družici obkroužit a vrátit se zpět na Zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám