Hlavní obsah

K Marsu kromě sondy dorazily i minisatelity. Jejich test se povedl

Washington

Zastíněn pondělním úspěšným přistáním robotického stacionárního modulu InSight na Marsu zůstal zdařilý doprovodný test dvojice spojovacích minisatelitů Mars Cube One (MarCO). Očekávání vědců splnily nejen při letu za sondou InSight k rudé planetě, ale hlavně odesláním údajů o přistávání sondy, jak potvrdila Laboratoř tryskových pohonů (JPL) amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Na Marsu však nepřistávaly.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Dvojice minisatelitů MarCO

Článek

Satelity MarCO-A a MarCO-B, přezdívané Wall-E a Eve, se vydaly na cestu spolu s InSight 5. května. Po vynesení do vesmíru raketou Atlas V se oddělily a na samostatných drahách sondu doprovázely. Úspěšně při tom zažehly a využívaly vlastní motory a komunikovaly se Zemí.

Minisatelity jako užitečný doprovod

Tým NASA, který měl na starost přistání InSight, dostal díky malým satelitům informace o rizikové operaci již během osmi minut, což je doba, po kterou radiové signály cestují z Marsu na Zemi.

Foto: NASA/JPL-Caltech

„Dvojčata“ nad Marsem

Bylo to mnohem rychlejší než čekání na družice vesmírné agentury, které již roky kolem Marsu krouží, ale nebyly v příhodné pozici, aby mohly celou událost monitorovat a ihned poslat údaje.

Wall-E a Eve na Marsu nepřistály a nyní již pokračují dál na dráze kolem Slunce.

„Wall-E a Eve fungovaly tak, jak jsme to od nich očekávali,“ potvrdil šéfinženýr projektu MarCO Andy Klesh z laboratoře JPL v kalifornské Pasadeně, kde oba aparáty vyrobili.

„Byly vynikajícím testem toho, jak mohou minisatelity (CubeSat) sloužit při budoucích misích jako doprovod a inženýrům posílat do několika minut údaje o přistání,“ dodal.

Informace o atmosféře Marsu

Aparáty MarCO nejsou vybaveny vědeckými přístroji, nicméně vědci je využili k získání dalších informací o marsovské atmosféře díky signálům vysílaným skrz ni. Interference atmosféry rudé planety totiž signál změní a experti na Zemi podle toho mohou určit některé její vlastnosti.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Snímek na ilustraci toho, že minisatelit je skutečně poměrně malý.

MarCO-B byl také vybaven fotoaparáty, díky nimž mohl pořídit snímky Marsu při přibližování i po průletu při oddalování.

„CubeSaty mají neuvěřitelný potenciál nést do hlubokého vesmíru fotografické a vědecké aparáty. Nikdy nemohou nahradit mnohem výkonnější vesmírná zařízení NASA, jsou však levnými průvodci, kteří nám mohou umožnit nové způsoby výzkumu,“ poznamenal programový ředitel JPL pro malé vesmírné přístroje John Baker.

Foto: NASA/JPL

Mars z cubesatu MarCO při jeho odletu od planety po přistání sondy InSight

Aby nedošlo k omylu, tak Česká astronomická společnost na svém webu připomíná, že minisatelity Wall-E a Eve na Marsu samozřejmě nepřistály a nyní již pokračují dál na dráze kolem Slunce.

Co se týká samotného většího zařízení InSight, důležité je, že na povrchu Marsu nejen přistálo (to je nejnáročnější část mise), ale dokázalo i správně rozevřít solární panely, tedy i začalo nabíjet své baterie. [celá zpráva]

Foto: NASA/JPL-Caltech

Snímek z povrchu Marsu pořízený přístrojem Instrument Deployment Camera na sondě InSight krátce po přistání 26. listopadu

Jak známo, tato sonda má prozkoumávat hlubiny rudé planety.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám