Hlavní obsah

K didaktickým testům nepůjde asi 90 procent maturantů zdravotnických škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ke státním maturitním testům nepůjde letos asi 90 procent žáků posledního ročníku zdravotnických škol, sdělil předseda Asociace zdravotnických škol ČR Karel Štix. Jen minimum maturantů ze zdravotnických oborů podle něj nesplnilo požadovaný počet odpracovaných hodin v nemocnicích či domovech seniorů pro odpuštění didaktických testů.

Foto: Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Maturity se letos budou konat v upravené podobě. Podle novely zákona bude Cermat organizovat jen didaktické testy; ústní a písemné zkoušky se měly konat na úrovni škol. Kvůli epidemii covidu-19 ministerstvo školství rozhodlo, že se slohy letos mimořádně zruší a ústní zkoušky budou dobrovolné.

Unie středoškoláků se obává stresového návratu do škol a přehlcení testy

Věda a školy

Studenti zdravotnických či sociálních oborů, kteří kvůli epidemii mezi loňským 12. říjnem a letošním 17. květnem pracovali nejméně 160 hodin v nemocnicích či domovech seniorů, nebudou muset skládat ani maturitní testy.

Všechny bude čekat školní maturita ze dvou nebo tří předmětů včetně případné praktické zkoušky podle oboru. Maturitní testy se budou konat 24. až 26. května. Školní maturity začnou 1. června, jejich praktická část mohla zahájit 19. dubna.

Počítaly se i praxe

Ve zdravotnických školách nepůjde k didaktickým testům podle Štixe asi 90 procent maturantů, přičemž většina podmínku počtu odpracovaných hodin pro odpuštění testů splnila i díky tomu, že se jim započítávaly i jejich praxe.

„Třeba u mě ve škole ze 60 žáků to jsou tři, kteří na to nedosáhli,” zmínil. Štix je ředitelem Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Českých Budějovicích.

Studentka: Když nezvládnu maturitu bez úlev, nezvládnu ani vysokou

Domácí

„A k ústní zkoušce z češtiny, která letos kvůli epidemii covidu-19 není povinná pro nikoho, se ve zdravotnických školách přihlásilo šest procent studentů a k dobrovolné ústní zkoušce z angličtiny 13 procent,“ uvedl Štix s tím, že k tomu rozhodnutí přivedl studenty většinou záměr pokračovat ve studiu na VŠ.

V Asociaci zdravotnických škol ČR je 73 škol ze všech krajů země. Podle Štixe se jedná o většinu zdravotnických škol v Česku. V tomto roce mají 2470 maturantů.

Státní maturita: čeština a matematika, nebo cizí jazyk

Samotná státní maturita je podle zákona povinná z češtiny a druhý předmět si studenti vybírají mezi matematikou a cizím jazykem. K jarnímu didaktickému testu z češtiny se na konci minulého roku přihlásilo 70 987 maturantů. Cizí jazyk si pak vybralo 57 353 z nich, zbytek si zvolil matematiku.

Stovka studentů pochodovala centrem Prahy, požadovala úřední maturity

Věda a školy

V oborech, kterých se letos týká možnost povinné testy neskládat, je podle Cermatu asi 5500 maturantů.

Načasování návratu do SŠ není ideální, ve stejný den začnou maturitní testy, reagují ředitelé

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám