Hlavní obsah

Jed tarantulí má lidem ulevit od bolestí

Právo, mcm

Jed od tarantulí, ochlupených pavouků, je znám jako mimořádně nebezpečný. Americkým vědcům to však nebrání v tom, aby se nepokoušeli změnit jej v nástroj na úlevu od bolestí.

Foto: Stewart Ruaridh/ZUMA, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Příroda nabízí širokou paletu bílkovin, které jsou pro nás v podstatě stavebními kameny budoucích léků,“ řekl webu Sacramento CBS Vladimir Yarov-Yarovoy z Kalifornské univerzity v Davisu, šéf týmu dvaceti výzkumníků zkoumajících lékařské využití jedu tarantulí.

Yarov-Yarovoy s kolegy se snaží „přeprogramovat“ peptidy, bílkoviny obsažené v jedu pavouků, a přeměnit je tak na lék proti bolesti. „Upravili jsme tento peptid, aby se zaměřoval na ty receptory v našem nervovém systému, které odpovídají za vysílání signálů bolesti,“ řekl Yarov-Yarovoy.

Tým zkouší různé počítačem generované modely, aby zjistil, jak nejlépe změnit peptidy z tarantulího jedu na nový lék. Výsledky jsou fascinující. „Už se ukazuje, že (nový lék) bude stejně silný jako morfin, ale bez vedlejších účinků opiátů,“ tvrdí Yarov-Yarovoy.

Žáka ve škole v Mladé Boleslavi kousl sklípkan

Krimi

Šance, že by nový lék mohl nahradit opiáty, je důležitá, protože v USA umírají na zneužívání těchto látek desítky tisíc lidí ročně. „Souvisí to s bezpečností léčby v budoucnu. Chceme, aby to bylo co nejbezpečnější,“ zdůraznil Yarov-Yarovoy. Zatím není jasné, kdy se přípravek začne běžně používat.

První je popsal Carl von Linné
Sklípkani patří k největším suchozemským bezobratlým živočichům.
Jsou to dokonalí lovci, kteří se za 120 milionů let nezměnili.
Lidově se jim říká tarantule.
Název přísluší původně pavoukům z čeledi slíďákovití.
Carl von Linné je pojmenoval podle lokality výskytu v jihoitalské provincii Tarent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám