Hlavní obsah

Japonské dělo vystřelí na planetku projektil

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská sonda Hajabusa 2 vystřelí v pátek brzy ráno našeho času na planetku Ryugu rychlostí 2 km/s projektil s cílem vytvořit umělý kráter na odběr vzorků. Střílet nebude přímo sonda, ale malý „kanon“, který vypustí nad asteroid. Za ten se pak sonda schová, aby nedošlo k jejímu poškození.

Foto: Petr Scheirich, Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR

Simulace toho, co kamera na sondě Hajabusa 2 zhruba uvidí při vytváření kráteru na planetce Ryugu.

Článek

Zároveň vypustí mikrosatelit s kamerou, která bude celou událost snímat, připomněl Astronomický ústav Akademie věd ČR.

K vypuštění kanonu má dojít ve 4:13 SELČ, kamera má začít pracovat ve 4:31 SELČ, k odpálení projektilu má pak dojít ve 4:53.

Japonská kosmická agentura JAXA informovala, že sonda nyní k povrchu zhruba 300 milionů kilometrů vzdálené planetky Ryugu sestupuje. Ve čtvrtek kolem 15. hodiny středoevropského letního času byla osm kilometrů nad asteroidem.

Až desetimetrový kráter

Zařízení, z něhož bude vystřelen kovový objekt, Hajabusa 2 uvolní ve výšce přibližně 500 metrů nad povrchem Ryugu. Rychlostí 7200 km/h (2 km/s) dopadne na povrch. Projektil má válcovitý tvar a průměr 30 centimetrů, na délku měří 22 cm. Podle serveru Planetary.org by měl způsobit až 10 metrů široký kráter.

Přístroje sondy poté budou zkoumat vnitřek takto vzniklé prohlubně. Jde o třetí a poslední akci s vytvářením impaktního kráteru.

Záměrem je získat vzorky, které se dopraví na Zemi, kde je podle japonských odborníků můžeme čekat příští rok.

BEZ KOMENTÁŘE: Japonsko zveřejnilo video z odběru vzorků z asteroidu RyuguVideo: JAXA

Hajabusa 2 dorazila k asteroidu po třech a půl letech loni v červnu. Sonda už na povrch dopravila kontejner MINERVA-II 1 s dvojicí robotů pojmenovaných Rover-1A a Rover-1B a také německý přistávací modul MASCOT.

Sonda nese ještě kontejner MINERVA-II 2, ve kterém je robot Rover-2, jehož přistání na povrchu se plánuje na červenec.

Reklama

Související články

Japonská sonda odebrala vzorky z asteroidu

Japonská kosmická sonda Hajabusa 2 v noci na pátek úspěšně přistála na asteroidu Ryugu vzdáleném asi 340 milionů kilometrů od Země. Na svém webu to oznámila...

Výběr článků

Načítám