Hlavní obsah

Draží se unikátní fotka ledovce, který poslal ke dnu Titanic

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Velké Británii chystají dražbu pozoruhodné fotografie osudného ledovce, který ze 14. na 15. dubna 1912 s největší pravděpodobností způsobil potopení legendárního lodního kolosu Titanic. Snímek velkého ledovce pořídil pouhé dva dny před tragédií kapitán dalšího plavidla Etonian William F. Wood.

Foto: Profimedia.cz

Snímek ledovce, který měl potopit legendární Titanic. Fotograf si spletl rok a uvedl 1913, šlo však o rok 1912.

Článek

Zeměpisné souřadnice 41° 50' severní šířky a 49° 50' západní délky zapsané Woodem ukazující polohu ledové masy, taktéž i vzhled ledovce velmi se podobající nákresům od námořníků z Titaniku - to vše jasně naznačuje, že skutečně může jít o jeden a ten samý kus mořského ledu.

Vrak Titaniku se totiž v roce 1985 našel na souřadnicích 41° 43' 55" severní šířky a 49° 56' 45" západní délky, a to asi čtyři kilometry pod hladinou severního Atlantiku a 500 km od břehů kanadského Newfoundlandu.

Záhada potopení Titaniku není stále vysvětlena

Věda a školy

Wood ledovec zachytil zhruba 40 hodin předtím, než se 14. dubna 1912 ve 23:40 srazil s Titanikem, který se pak ve 2:20 ráno potopil.

Foto: Profimedia.cz

Woodovo psaní pradědečkovi i s přiloženými fotografiemi ledovce a paluby lodě Etonian

Jakmile dorazil do New Yorku, Wood nechal snímek vyvolat a poslal jej pradědečkovi spolu s dopisem, ve kterém uvedl, že to byl právě ledovec, který poslal ke dnu slavný Titanic. „...Etonian uhání před vichrem a ledovcem, který potopil Titanic,“ napsal mimo jiné.

Foto: Profimedia.cz

„... ledovec, který potopil Titanic...,“ psal Wood.

Vyvolávací cena 12 000 liber

Historická černobílá fotografie, pořízená vlastně náhodou fotografickým nadšencem kapitánem Woodem, se tak opět objevila (dražila se i v roce 2012 v USA) 108 let po legendární katastrofě, která si tehdy vyžádala 1522 životů.

Dražit se má v sobotu 20. června v aukční síni Henry Aldridge & Son ve městě Devizes v britském hrabství Wiltshire, vyvolávací cena bude podle serveru The Daily Mail 12 tisíc liber (přes 350 tisíc korun).

Titanic se potopil v severním Atlantiku necelé tři hodiny po nárazu do ledovce. Jeho vrak objevil 3750 metrů pod hladinou americký oceánograf Robert Ballard v roce 1985. Od té doby z něj byla vyzvednuta řada cenných předmětů (některé jsou v muzeích, jiné v soukromých sbírkách), přičemž letos například odborníci usilují o to, aby mohli z rozpadajícího se parníku dostat i Marconiho telegraf.

Z rozpadajícího se Titaniku chtějí zachránit Marconiho telegraf

Věda a školy

Samotná osobní i nákladní loď S.S. Etonian byla zlikvidována roku 1918 během první světové války německou ponorkou SM U-61.

Reklama

Související články

Nové záběry Titaniku odhalily jeho rozklad

Výprava, kterou vede výzkumník Victor Vescovo, zveřejnila nové záběry legendárního vraku zaoceánské lodi Titanic. Průzkumníci strávili u vraku ležícího...

Výběr článků

Načítám