Hlavní obsah

Další bolid tentokrát prozářil oblohu na Brněnsku, zachytila ho kamera v autě

Den po úterním úkazu, jasném bolidu, si pro nás nebe nad Českem připravilo další takový astronomický úkaz. Ozval se čtenář, že se mu ve středu vpodvečer podařilo kamerou v autě natočit padající předmět na obloze. Video bylo podle jeho sdělení pořízeno při průjezdu Slavkovem u Brna. Že šlo opět o bolid, Novinkám potvrdili zástupci Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Oblohu na Brněnsku rozzářil meteor Video: Michal Černý

 
Článek

Čas na záznamu (17:28 hodin) je podle čtenáře a autora videa Michala Černého o hodinu pozadu. Novinkám jej poskytl s dotazy, jaký typ tělesa to mohl být a zda slyšitelný „třesk” znamenal vstup tělesa do atmosféry.

„Jednoznačně se jednalo o bolid (velmi jasný meteor), tedy vstup tělesa meziplanetární hmoty do atmosféry Země. Velikost tělesa mohla být odhadem cca 20 cm,” odpověděl jemu i Novinkám tiskový tajemník astronomického ústavu Pavel Suchan.

Spící Kanaďance přistál na polštář meteorit

Koktejl

„Třesk se vztahoval k rozpadu tělesa – to je ten záblesk v průběhu svícení, tehdy se těleso začalo rozpadat – a bylo to, podobně jako u bouřky doprovázeno třeskem, který bývá slyšet i na kilometry daleko,” vysvětlil astronom.

Těleso podle něj s největší pravděpodobností v atmosféře zcela shořelo.

Pády meteoritů jen zřídka

Podobný bolid se odehrál i o den dříve před půlnocí. V úterý pozdě večer tuzemskou oblohu taktéž rozsvítil meteor, přičemž jev se podařilo z auta zachytit reportérovi agentury Aktu.cz, když jel v okolí Toužetína, poblíž Panenského Týnce na Lounsku.

Noční oblohou nad Českem prosvištěl jasný bolid, řidič ho natočil

Věda a školy

Podle Jiřího Borovičky z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR bylo ale i tehdy jasné, že z něj nespadlo na zemský povrch také nic.

Bolid je optickým úkazem v atmosféře a neznamená nutně pád úlomků meteoritů na zemský povrch. „Naopak, u drtivé většiny bolidů je tomu tak, že to těleso shoří a nedopadne na povrch,“ uzavřel Suchan.

Astronomové zaznamenali další jasný meteor. Zářil nad Šumavou, dopadl v Rakousku

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám