Hlavní obsah

Chilli pomáhá překonat zlozvyk nadměrného solení pokrmů, tvrdí čínský vědec

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř všude konzumují lidé příliš mnoho soli, což rozhodně není zdravé. Čínský vědec Č’-ming Ču z vojenské lékařské univerzity v Čchung-čchingu přišel se zajímavým poznatkem, jak se nadměrnému solení bránit. Podle něj pomůže přidání dávky ostrého chilli do jídla.

Foto: Profimedia.cz

Chilli má prospěšné zdravotní účinky a snižuje potřebu nadměrného solení pokrmů.

Článek

Č’-ming vyšel z výzkumu japonských odborníků ze Šizuoky. Ti už před několika lety zjistili, že chilli nejenže mění ústa v ohnivé peklo, což někomu lahodí, jinému méně, ale objektivně zvyšuje citlivost chuťových pohárků. Umí to díky látce zvané kapsaicin, která je ve vysoké koncentraci obsažena v chilli papričkách.

Čínský kardiolog zjištění o chuťových pohárcích využil jako základ pro svůj výzkum, při němž do testování zapojil šest stovek pacientů. Těch se vyptal na jejich jídelní návyky a zároveň provedl jejich důkladné lékařské vyšetření. Výsledkem bylo zjištění, že ti, kteří mají zálibu v ostrém jídle, skutečně konzumují méně soli.

Přesah až do mozku

Rozdíl činí 2,5 gramu denně, což na první pohled nevypadá moc. Jenže podle Světové zdravotnické organizace (WHO) činí maximální vhodná denní dávka soli nejvýš pět gramů.

Táž organizace zároveň důrazně varuje, že velká část obyvatelstva přitom konzumuje 7,5 až 15 gramů soli denně, což nese z dlouhodobého pohledu vážná zdravotní rizika. Pro menší solné hříšníky tak může časté používání chilli v jídle celý problém s nadměrným solením vyřešit. Ti větší mohou brát používání chilli jako vykročení správným směrem.

Č‘-minga pak už moc nepřekvapilo, že milovníci chilli mají nižší krevní tlak než průměrný konzument běžné stravy. Nadbytek soli vede totiž k růstu tlaku, což už bylo mnohokrát prokázáno. Může také způsobit mrtvice, infarkty a vážné komplikace ledvin.

Čínský vědec a jeho kolegové upozornili v časopise Hypertension, že působení chilli papriček se neomezuje jen na chuťové pohárky, které díky ostrému koření vnímají slanost daleko výrazněji.

Zjistili také, že souvislost mezi pocitem slanosti a chilli sahá až do mozku, kde se oblasti pro vnímání signálu slanosti a ostrosti překrývají. Je-li tedy jídlo ostré, aktivuje se i „slaná“ oblast v mozku a touha po další dávce soli tak klesá.

Kapsaicin toho umí hodně
Je to rostlinný alkaloid
Vyvolává pocit pálení při kontaktu s každou tkání
Podporuje krevní oběh, zvyšuje rychlost látkové výměny
Zrychluje i vylučování trávicích látek v žaludku
Tím usnadňuje zažívání
Pomáhá při léčení dlouhé řady nemocí
Řadí se k nim srdeční arytmie, cukrovka, ateroskleróza aj.
Prospívá při léčbě trombóz, křečových žil i omrzlin
Oslabuje následky otravy potravinami
Má pozitivní účinky proti podlitinám i hadímu uštknutí
Používá se i jako účinná látka v léčivých náplastech
Koncentrovaný tvoří náplň tzv. pepřových sprejů

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám