Hlavní obsah

Čeští vědci vyvinuli barevné hodiny pro bezpečné opalování

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jak být krásně do bronzova opálený a přitom nevystavit tělo zbytečnému množství škodlivého záření? Tento rébus neměl zatím žádné jasné řešení. Změnit se to rozhodl tým českých vědců z několika výzkumných institucí, který přišel s revolučním dozimetrem v podobě levného tištěného proužku. Ten totiž umí určitě dávku bezpečného slunečního záření. Do dvou let by mohl být tištěný dozimetr na trhu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Papírek by lidi upozornil, že už byli na slunci dlouho. Ilustrační foto

Článek

Výzkumníci svému dozimetru přezdívají barevné hodiny. Vícevrstevný proužek změní barvu poté, co je po určitou dobu vystaven danému typu záření. „Tenké vrstvy, které vykazují na čase závislou a odpovídajícím způsobem kalibrovatelnou barevnou změnu, představují mimořádně efektivní nástroj pro jednoduché vizuální posouzení,“ řekl proděkan Fakulty chemické VUT Michal Veselý.

„Využíváme vlastně dva fotochemické principy: jeden funguje na řízeném odbourávání barviva a druhý využívá fotochemickou změnu nějaké sloučeniny, která ovlivní stabilitu barviva,“ vysvětlil Lubomír Kubáč ze společnosti Centrum organické chemie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Barvy na dozimetru se po určité dávce záření mohou měnit podle stupně intenzity, například od prvního varování až po reálné nebezpečí. „Jsme schopni nastavit citlivost jednotlivých směsí přesně tak, jak bude pro daný účel potřeba,“ pochlubil se vedoucí výzkumného týmu a proděkan Fakulty chemické VUT Michal Veselý.

Hlídání proužků

Jednoduché použití by mohlo být například i v dětských kroužcích nebo školách. „Optimistický, ale nikoli nereálný případ je škola v přírodě. Stačilo by, aby každé z dětí mělo třeba na kšiltovce nalepený úzký pásek, podle kterého učitelka pozná, kdo byl už na sluníčku moc dlouho, musí se namazat krémem s vysokým faktorem, nebo odejít, a kdo ještě škodlivou hranici záření nepřekročil,“ upřesnil Petr Klusoň z Ústavu chemických procesů Akademie věd.

Jako první na trhu by se měly v roce 2017 objevit dozimetry pro bezpečnější opalování, pro medicínské využití a pro muzea a galeristy. V medicíně by mohly mít využití například v léčbě pacientů, u kterých je třeba korigovat některé druhy záření například při léčbě lupénky.

„Ošetřujícího lékaře náš dozimetr může informovat o tom, jakou dávku ozáření nasbíral při běžných aktivitách mezi vlastními léčebnými osvity, “ popsal Karel Ettler z Lékařské fakulty UK v Hradci Králové, který se na výzkumu dozimetrů podílel a ve své ambulanci je i testoval.

Přínos pro galerie

Dalšími zákazníky by mohla být muzea a galerie, která dbají na ochranu exponátů před nevhodným světlem. „Přednost našich dozimetrů spočívá v tom, že všechny druhy jsou tištěné, nemusí jít jen o element, který se někde nalepí, ale může to být i celá obalová fólie,“ konstatoval zástupce výrobce společnosti Invos Tomáš Obr.

Od začátku výzkumu byl kladen důraz na co nejnižší výrobní náklady. „Doufáme, že se cena bude pohybovat v korunách, aby například ty nálepky bylo možné dávat třeba ke vstupence na koupaliště, a každý tak měl možnost dostatečné ochrany před slunečním zářením,“ dodal Petr Dzik z VUT. Projekt byl podpořen grantem z Technologické agentury ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám