Hlavní obsah

Astronauti vyrazili na první letošní procházku na oběžné dráze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První letošní pracovní směna ve volném kosmickém prostoru čekala ve středu na členy posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), konkrétně na americké astronauty Michaela Hopkinse a Victora Glovera. Jejich úkolem bylo dokončit instalaci evropské vědecké platformy a završit dlouhodobé postupné zapojování nových baterií stanice. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) jejich počínání vysílal živě.

Záznam: Výstup astronautů Michaela Hopkinse a Victora Glovera do kosmuVideo: NASA TV

 
Článek

Hopkins a Glover, kteří na ISS dorazili v listopadu, ve středu vystoupili z přechodové komory staničního modulu Quest do otevřeného vesmíru.

Soukromá vesmírná loď přivezla k ISS čtyři astronauty

Věda a školy

K přepnutí skafandrů obou astronautů na vnitřní baterie, čímž se vždy tyto mise oficiálně zahajují, mělo dojít ve 13:05 SEČ, stalo se tak ale už ve 12:28. Jejich práce „venku” nakonec trvala zhruba sedm hodin, do 19:24.

Během výstupu se dvojice zaměřovala na dokončení rozvodů kabelů a instalaci antény pro plošinu Bartolomeo na modulu Columbus, který je největším příspěvkem Evropské kosmické agentury (ESA) v rámci celé orbitální laboratoře. Oba Američané z NASA měli navíc u modulu také nakonfigurovat tzv. Col-Ka terminál, který umožní vysokorychlostní komunikaci s evropskými pozemními stanicemi.

Columbus je vědecká laboratoř navržená jako součást Mezinárodní vesmírné stanice. Je to největší příspěvek Evropské kosmické agentury ke stavbě ISS. Columbus byl postaven v Evropě a do Kennedyho kosmického střediska v USA byl letecky dopraven těžkým dopravním letadlem Airbus Beluga. Start modulu k ISS se uskutečnil 7. února 2008 pomocí raketoplánu Atlantis.

Po dokončení práce na modulu Columbus se astronauti přesunuli ke konci staniční příhradové konstrukce, kde začali připravovat další budoucí vylepšení jejího energetického systému.

Astronaut Glover „odhazuje” již nepotřebný kryt vědecké antény, který by měl nakonec vstoupit do zemské atmosféry a bezpečně shořet.

Pro Hopkinse, velitele této mise oblečeného do skafandru s červenými pruhy, šlo již o třetí výstup v kariéře, Glover měl premiéru. Další výstup mimo vnitřní prostory ISS je pro astronauty – opět Glovera s Hopkinsem – naplánován na pondělí 1. února.

Předchozí výstup do volného prostoru byl v režii Rusů

Až do nynějšího dne poslední „vesmírnou procházku” absolvovali v listopadu ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov z korporace Roskosmos, kteří u ISS mj. připravovali půdu pro přílet nového laboratorního modulu Nauka.

Ruští kosmonauti vyrazili na procházku do vesmíru

Věda a školy

Posádku orbitálního komplexu aktuálně kromě Hopkinse, Glovera, Ryžikova a Kuď-Sverčkova tvoří ještě astronautky NASA Kathleen Rubinsová a Shannon Walkerová a jejich kolega z japonské kosmické agentury JAXA Soiči Noguči.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám