Hlavní obsah

Akademie věd pořádá školu v přírodě pro učitele

Akademie věd ČR aktuálně pořádá Letní vědecký kemp pro učitele. Pojatý je jako škola v přírodě pro dospělé, určený je pedagogům přírodních věd. Učitelé z celé republiky mají možnost poznat nové pokusy a přidat je posléze do výuky. Na akci si zároveň mohou vyměňovat zkušenosti. Kurzy se konají formou interaktivních workshopů v prostředí zámku Třešť, účastnit se mohou učitelé ZŠ a SŠ.

Foto: Akademie věd ČR

Z aktuální akce pro učitele

Článek

Od 8. do 20. srpna se pedagogové mohou potkávat s vědci a odborníky z přírodovědných oborů a načerpat inspiraci i nové techniky výuky.

V základních školách výrazně klesla účast na plavání

Věda a školy

Vědecký kemp jim nabízí možnost rozšířit si vzdělání v oboru a dozvědět se nové poznatky z biologie, chemie, fyziky či matematiky, rovněž získat tipy na zajímavé didaktické pomůcky, interaktivní programy nebo aktivity, kterými mohou zpestřit výuku.

Badatelsky orientovaná výuka

V kurzu pro učitele a učitelky 1. stupně základních škol, který probíhá již od pondělí, si účastníci s lektorkou Andreou Tláskalovou vyzkoušeli badatelsky orientované vyučování a sbírali tipy na výuku na čerstvém vzduchu.

Do adaptačních a jazykových kurzů se zapojilo přes 30 tisíc ukrajinských dětí

Věda a školy

„Pod taktovkou lektorek Jitky Soukupové a Jitky Houfkové se podívali na fyziku kolem nás očima dětí, společně si vyrobili fyzikální modely a hračky. Dále jsou pod vedením Václavy Kopecké v programu připraveny experimenty s ohněm nebo elektřinou a společně si vyrobí též velký model sluneční soustavy,“ shrnula pro Novinky manažerka marketingu AV ČR Michaela Váňová.

Foto: Akademie věd ČR

Z předchozího ročníku

Ohlasy jsou podle Váňové velmi pozitivní.

„Pedagogové si pochvalují inspirativní program, přístup lektorů a výrobu vlastních pomůcek, které mohou hned zařadit do výuky. Kromě programu, kterého Letní vědecký kemp nabízí 55 hodin, pedagogové také oceňují vzájemné sdílení, a to nejen v rámci přírodovědných předmětů. Hodně si vyměňují poznatky ohledně strategie výuky a motivace dětí. Účastníci jsou aktivní učitelé, kteří učí rádi a chtějí k poznání nadchnout i děti. V tom je kemp může jedině podpořit,“ uvedla.

Učitelů je nedostatek. Projekt láká do školství lidi z jiných profesí

Věda a školy

Akce pro tyto učitele ZŠ končí v pátek dopoledne.

Letní vědecký kemp je rozdělen do tří kurzů:
8. – 12. 8. 2022 – kemp pro pedagogy 1. stupně ZŠ
12. – 16. 8. 2022 – kemp pro pedagogy fyziky a matematiky
16. – 20. 8. 2022 – kemp pro pedagogy chemie a biologie

V kurzu pro pedagogy fyziky a matematiky, který začne tento týden v pátek, se pak účastníci mohou těšit na představení vesmírných těles a problematiku astronomie s Milošem Tichým, na optiku a lasery s Ivanem Kašíkem a Martinem Ledenským či na různé typy otevřených a prakticky založených matematických úloh s Libuší Samkovou.

Druhý povinný cizí jazyk na základní škole? V Evropě to není samozřejmost

Věda a školy

Kurz pro pedagogy chemie a biologie s Janem Kolářem bude o biologických experimentech demonstrujících transport vody rostlinou nebo o barevnosti látek a vlastnostech světla. Experimentální přednášku s pokusy připravuje Tomáš Slanina, laureát Prémie Otto Wichterleho.

Foto: Akademie věd ČR

Cílem kurzů je oživit a inovovat výuku chemie, biologie, fyziky a matematiky.

Cílem kurzů je oživit a inovovat výuku chemie, biologie, fyziky a matematiky. „Zkrátka posunout vyučovací metody, aby učivo bylo podáno atraktivněji a srozumitelněji s důrazem na experiment a praktičnost,“ doplnila Váňová.

V evidenci základních škol ubylo nadaných žáků

Věda a školy

Více informací o Letním vědeckém kempu a dalších kurzech pro učitele je zde.

Akce se koná každoročně, přičemž už teď se lze nezávazně registrovat na webu na příští léto.

Reklama

Související články

O pozici šéfa Cermatu se uchází sedm lidí

Sedm lidí se uchází o místo v čele Cermatu, který připravuje jednotné přijímací a maturitní zkoušky. Zájemci se mohli hlásit do výběrového řízení do pondělí....

Výběr článků

Načítám