Hlavní obsah

Soukromá loď Dragon letí k ISS s novými zásobami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral (USA)

Z floridského Mysu Canaveral odstartovala v pátek 26. července raketa Falcon 9 s nákladní lodí Dragon, která má dopravit zásoby k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Informovala o tom soukromá kosmická společnost SpaceX na svém webu. Celkem 18. zásobovací let v režii firmy vlastněné miliardářem Elonem Muskem by měl u ISS přistát v sobotu, posádce stanice na orbitě veze přes dvě tuny zásob a výzkumného materiálu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Falcon 9 se zásobovací lodí DragonVideo: Reuters

 
Článek

Falcon 9 s modulem vyrazil z floridského vesmírného střediska ve čtvrtek v 18:01 místního času, tedy v pátek minutu po půlnoci SELČ.

Modul Dragon, který raketa vynesla na oběžnou dráhu, veze náklad k ISS již potřetí, celkově však firma na zásobovací cestu placenou Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) vyslala své stroje již poosmnácté. V rámci současného kontraktu by mělo proběhnout celkem 20 letů.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Falcon 9 se zásobovací lodí Dragon

Raketový stupeň úspěšně přistál

První stupeň rakety zajišťující první a nejkratší část letu se zhruba devět minut po startu dostal zpět do přistávací zóny Mysu Canaveral. Přibližně ve stejnou chvíli se od lodi oddělil i druhý stupeň rakety, který ji vynesl na oběžnou dráhu. Nyní již let zajišťují motory lodi.

První stupeň už přistál, potvrzuje SpaceX.

K laboratoři na oběžné dráze bude Dragon přichycen pomocí robotického ramene a u stanice setrvá od soboty čtyři týdny, aby z něj mohlo osazenstvo stanice vyložit zásoby nutné k životu či materiál na vědecké experimenty. Na závěr zpáteční cesty by měl přistát u pobřeží v Tichém oceánu.

Záznam: Start tříčlenné posádky k ISSVideo: NASA TV

V neděli 21. července navíc na ISS dorazili tři noví členové posádky. Jsou to Američan Andrew Morgan, Rus Alexandr Skvorcov a Ital Luca Parmitano.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám