Hlavní obsah

Číňané chtějí vybudovat laboratoř na Měsíci

Novinky,

Podle čínských státních médií hodlá Peking během příštích deseti let postavit výzkumnou stanici na Měsíci. Zařízení má být umístěno v blízkosti oblasti jižního pólu našeho přirozeného souputníka, kde se pak má využívat k vědeckým výzkumům. Ještě letos navíc hodlají Číňané vyslat na zemskou orbitu první část své chystané kosmické stanice.

Čína chce vybudovat výzkumnou stanici na MěsíciVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Záměr vybudovat lunární stanici oznámil na konci dubna Čang Kche-ťien, předseda Čínské národní vesmírné agentury (CNSA).

Není to náhoda – podle informací agentury AFP už Čína vynakládá na průzkum vesmíru více finančních prostředků než Rusko a Japonsko, je tedy druhá za Spojenými státy.

Aktuální projekt: čínská vesmírná stanice

Čína podle agentury Reuters rovněž oznámila, že její vesmírná stanice Tchien-kung se má začít postupně vydávat na oběžnou dráhu Země, kde má v roce 2022 kompletně a oficiálně fungovat. Právě již ve druhé polovině letošního roku by měla být její část na oběžnou dráhu vyslána.

Základní jednotka Tchien-che-1 totiž dokončila komplexní test ve fázi prototypu – vakuové tepelné a další významné zkoušky, a brzy vstoupí do fáze letového modelu. Nyní probíhá finální montáž kabin Wen-tchien a Meng-tchien. Vývoj prototypu má za sebou i příslušná nosná raketa Dlouhý pochod 5B.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V druhé polovině letošního roku by měla být vyslána do kosmu první část čínské vesmírné staniceVideo: Reuters

Kolem roku 2022 má čínská vesmírná stanice Tchien-kung oficiálně dokončit svou výstavbu na oběžné dráze a stane se národní vesmírnou laboratoří, která bude mít dlouhodobou péči od tamní budoucí posádky tchajkonautů. Podporovat má rozsáhlé multidisciplinární experimenty kosmické vědy.

Jiné čínské mise na Měsíc a Mars

Další čínské plány průzkumu vesmírného prostoru zahrnují kupříkladu misi, při které bude do roku 2020 vyslána sonda na Mars.

A do konce letošního roku se má dopravit další sonda na Měsíc – Čchang-e 5.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám