Hlavní obsah

Do konce roku pošle Čína novou sondu pro měsíční vzorky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína plánuje ke konci letošního roku poslat pro vzorky z povrchu přivrácené strany Měsíce sondu Čchang-e 5. Na konferenci věnované úspěchům své země při průzkumu našeho přirozeného satelitu to dle agentury Reuters řekl Wu Jen-chua, náměstek šéfa Čínského národního vesmírného úřadu. Pokud se program Čchang-e 5 vydaří, bylo by pak podle něj možné dopravit vzorky i z odvrácené strany.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Měsíc, ilustrační foto

Článek

Čínská sonda Čchang-e 4, pojmenovaná podle měsíční bohyně z čínské mytologie, přistála 3. ledna na trvale odvrácené straně Měsíce, konkrétně ve Von Karmánově kráteru v Aitkenově pánvi. [celá zpráva]

Číně se to podařilo jako první zemi, všechna dosavadní přistání – přístrojů nebo lidí – se uskutečnila na přivrácené straně. Čchang-e 4 navíc s sebou měla robotické vozítko Nefritový králík 2, které už 12 hodin po přistání vyjelo ven. [celá zpráva]

Postupně už na Zemi poslalo vůbec první zblízka pořízené snímky povrchu odvrácené strany luny. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nefritový králík 2 poslal z odvrácené strany Měsíce panoramatický snímekVideo: Reuters

Úkoly mise Čchang-e 4 zahrnují astronomická pozorování, průzkum tamního hornatého terénu a nerostů a mimo jiné i měření neutronové radiace.

Pokud jde o misi Čchang-e 5, zaměřenou na odebrání vzorků z přivrácené strany Měsíce a jejich dopravení na Zemi, Wu Jen-chua uvedl, že bude realizována koncem roku, přičemž další čínská sonda má podle něj už napřesrok zamířit k Marsu.

„Mise Čchang-e 5 by rovněž měla položit základy pro vyslání dalších sond na lunární jižní pól,” doplnil Wu.

Čínské kosmické ambice

Zatímco ostatní státy své rozpočty na vesmírné programy spíše seškrtávají, Čína má v kosmu ambiciózní plány. Chystá se vybudovat vlastní vesmírnou stanici a dál bádat na Měsíci.

Možná už příští rok bude zahájena mise, jejímž cílem bude v budoucnu dopravit na Zemi měsíční horniny i z druhé strany, jestliže nejprve uspěje Čchang-e 5. A dle stávajících plánů má v roce 2030 na Měsíci přistát první Číňan.

Reklama

Související články

Úlomky z Měsíce vynesly miliony

Trojici malých měsíčních úlomků vydražila minulý týden aukční síň Sotheby’s za 855 tisíc dolarů (asi 19,5 milionu korun). Tyto úlomky jsou považovány za jediné...

Před půl stoletím oblétlo Apollo 8 Měsíc

Před padesáti lety američtí astronauté Frank Borman, Jim Lovell a William Anders v kosmické lodi Apollo 8 jako první lidé oblétli Měsíc. Na Štědrý den popřáli...

Výběr článků

Načítám