Hlavní obsah

Další výstup do volného kosmu. Astronauti pracovali s robotickým ramenem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) měla v pondělí na programu další výstup astronautů do otevřeného kosmického prostoru. Šlo o kanadsko-americkou spolupráci, astronautku Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Anne McClainovou doplnil na své první akci David Saint-Jacques z Kanadské kosmické agentury (CSA).

Záznam: Další výstup do volného kosmuVideo: NASA

 
Článek

Šlo o třetí ze série výstupů vně ISS naplánované agenturou NASA, zahájen byl ve 13:31 SELČ, tedy zhruba o půl hodiny dříve, než se počítalo. McClainová se Saint-Jacquesem vystoupili z modulu Quest Joint Airlock, což je přechodová komora stanice, která umožňuje výstup do volného kosmu až dvěma lidem.

Úkolem pro astronauty bylo vytvořit a nastavit zdroj napájení kanadského robotického ramene, kterému se říká Canadarm2 (slouží k manipulaci s nákladem mimo ISS i k připojování nákladních lodí), a instalovat kabely, které zajistí širší pokrytí bezdrátové komunikace mimo orbitální komplex.

Stejně tak odborníci chtěli zdokonalit schopnosti hardwarové sítě na ISS.

Astronautka má skafandr s pruhy

Nejen že šlo o Saint-Jacquesův první výstup do otevřeného kosmu, ale podle kanadského listu National Post šlo o prvního Kanaďana za posledních 12 let při této činnosti. Pro zajímavost – McClainová měla na sobě oblek s červenými pruhy, skafandr kanadského kolegy je bez pruhů.

Šlo o šest a půl hodiny dlouhou procházku a celkově o 216. výstup do kosmu provedený členy posádky ISS.

Druhá z těchto tří pracovních směn se uskutečnila 29. března, kdy na oběžné dráze vyšli ven kvůli výměně baterií pro pár solárních panelů ISS američtí kolegové Nick Hague a Christina Kochová. Původně se počítalo s prvním čistě ženským týmem, Kochovou a McClainovou, ukázalo se však, že pro obě zároveň nejsou na stanici k dispozici vhodné skafandry.

Záznam: Astronauti opět vystoupili do kosmuVideo: NASA TV

Ještě o týden dříve vyšli z ISS Hague s McClainovou. Jejich úkolem bylo rovněž vyměnit některé staré baterie na solárních panelech orbitální laboratoře.

Foto: NASA

Vesmírné selfie astronautky Anne McClainové z 22. března

Všechny výstupy jsou součástí dlouhodobé modernizace energetického systému stanice, která započala v roce 2017 první výměnou baterií. Úkolem bylo nahradit staré nikl-vodíkové baterie za novější a účinnější lithium-iontové akumulátory. Baterie uchovávají energii ze solárních panelů a pomáhají zásobovat stanici, když se nachází na noční straně Země.

V květnu do otevřeného vesmíru vystoupí též dvojice ruských kosmonautů Alexej Ovčinin a Oleg Kononěnko – ten je aktuálně velitelem ISS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám