Hlavní obsah

Antropologové zrekonstruovali tvář svatého Jana Nepomuckého

Právo, Ivan Blažek

Celosvětově nejproslulejšího českého světce, svatého Jana Nepomuckého, zná snad každý, jeho sochy zdobí kdejaký most. Ale jak pravděpodobně skutečně vypadal, zrekonstruovali až teď odborníci z Centra kulturní antropologie Moravského zemského muzea v Brně. Jejich úsilí korunovalo odlití bronzové busty, kterou v úterý 19. března představili v nepomuckém Svatojánském muzeu. Pro veřejnost bude otevřené od dubna.

Zrekonstruovaná podoba Jana NepomuckéhoVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

„Rekonstrukce obličeje vždy vyžaduje podrobnou analýzu lebky, zaměřenou na základní charakteristiky, její morfologii a rozměry,“ uvedla antropoložka Eva Vaníčková.

„Tato zkoumání poskytují potřebné informace o věku, zvláštnostech na lebce, patologiích a zraněních,“ vysvětlila.

Ve světě má Jan Nepomucký 66 tisíc podob, které vznikaly postupně od baroka. Jejich vzhled včetně vousů, dlouhých vlasů či oblečení je ale smyšlený.
Pavel Motejzík, manažer Mikroregionu Nepomucko

Jelikož jsou pravé ostatky Jana Nepomuckého uloženy v hrobce svatovítské katedrály a jejich zkoumání není v současnosti možné, přistoupili odborníci podle Vaníčkové k manuálnímu vytvoření co nejpřesnějšího modelu světcovy lebky.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Busta a lebka svatého Jana Nepomuckého

„Vycházeli jsme z metrické, kresebné a fotografické dokumentace, která je k dispozici po profesoru Emanuelu Vlčkovi a jeho výzkumu světcových ostatků z roku 1972,” upřesnila.

Celý proces zabral rok

Vytvoření vlastní busty už byla práce pro sochaře Ondřeje Bílka. Celý proces – od sběru dat po odlití výsledku do bronzu – trval zhruba rok a vyšel na 130 tisíc korun.

„Dva dárci ze Slovenska nám dali sedmdesát tisíc, dvaceti tisíci přispěl Plzeňský kraj, zbytek jsme zvládli dofinancovat z vlastních zdrojů,“ řekl Právu Pavel Motejzík, manažer Mikroregionu Nepomucko.

Jan Nepomucký nebo též Jan z Pomuku se narodil kolem roku 1340 v Nepomuku. Roku 1389 byl jmenován generálním vikářem a ocitl se přímo v centru mocenského boje mezi církví a Václavem IV. Po jedné z mnoha rozepří mezi králem a arcibiskupem skončil Jan na mučidlech. Utrpení nepřežil, jeho mrtvolu shodili z Karlova mostu do Vltavy. Roku 1729 byl svatořečen.

„Ve světě má zhruba 66 tisíc podob, které vznikaly postupně od baroka,“ připomněl Motejzík. „Jejich vzhled včetně vousů, dlouhých vlasů či oblečení je nicméně smyšlený. Nejčastěji vychází z bronzové sochy, která od roku 1683 stojí na Karlově mostě,“ uzavřel.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám