Hlavní obsah

Klesá počet absolventů doktorského studia i podíl žen ve vědě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počet absolventů doktorského studia v ČR mezi lety 2011 a 2016 klesl o téměř deset procent. Snižuje se též podíl ženských výzkumných pracovnic. Naopak podíl zahraničních výzkumníků v celkovém počtu pracovníků se ve stejném období značně zvýšil. V posledních letech vzrostl i podíl vědeckých publikací vytvořených v mezinárodní spolupráci.

Foto: Profimedia.cz

Absolventů doktorského studia je o něco méně než před lety.

Článek

Statistiky vyplývají ze zprávy hodnotící opatření Národní politiky výzkumu, vývoje a inovací (NP VaVaI) ČR v období 2016 až 2020, kterou v pátek projedná vláda.

V roce 2012 byl podle materiálu počet absolventů doktorského studia ve věku 25 až 34 let na milion obyvatel stejné věkové skupiny 1709, o čtyři roky později 1637. Podíl žen na celkovém počtu výzkumných pracovníků v roce 2011 činil 25,1 procenta, v roce 2016 o dvě procenta méně.

V NP VaVaI tak i do budoucna zůstávají opatření kupříkladu na zvýšení kvality magisterských a doktorských studijních programů, dle kterých by měla být věnována pozornost nejen zvýšení počtu absolventů, ale i zvýšení úspěšnosti.

V gesci ministerstva školství je také opatření na zvyšování kvality lidských zdrojů, pod které náleží nastavení osobních rozvojových a kariérních plánů, rozvoj systémů dalšího vzdělávání a celoživotního učení.

Méně vědeckých citací

Podíl vědeckých publikací vytvořených v mezinárodní spolupráci se mezi lety 2011 a 2017 zvýšil z 35,6 procenta na téměř 50 procent. Zároveň se zvýšil podíl zahraničních výzkumníků z šesti na 9,5 procenta.

Počet publikací registrovaných v databázi Web of Science na milion obyvatel mezi lety 2011 a 2016 kontinuálně rostl z 1456 na 1996, předloni ale klesl na 1766. Negativní je však trend podílu vysoce citovaných publikací: v roce 2011 činil 10,1 procenta, předloni 7,8 procenta.

Jedním z opatření v NP VaVaI je zavedení hodnocení výzkumných organizací, které má motivovat ke zvyšování kvality výzkumu. Pomoci má nová metodika, jež se postupně zavádí.

Zvyšuje se i spoluautorství veřejného a soukromého sektoru v celkovém počtu publikací: před osmi lety činil podíl společných publikací 1,1 procenta, předloni 1,6.

„V mezinárodním srovnání je ale hodnota nízká, v roce 2016 to bylo v průměru Evropské unie zhruba 2,6 procenta,“ stojí v dokumentu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám