Hlavní obsah

Na VŠ chybí jasný popis rozdělování stipendií doktorandům, stěžují si studenti

– Praha

Na některých univerzitách chybí jasný popis způsobu rozdělování státního příspěvku na doktorandská stipendia. Vyplývá to z vyjádření Studentské komory Rady vysokých škol. Ta vyzvala VŠ k upravení vnitřních předpisů, aby v nich každý doktorand mohl dohledat, s jakým stipendiem může počítat. Navzdory letošnímu navýšení příspěvku od státu dostávají doktorandi dle zástupců studentů na některých fakultách stejně peněz jako dříve.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo školství letos navýšilo státní příspěvek na doktorandská stipendia z původních 90 tisíc korun na 135 tisíc korun ročně (příspěvek na jednoho doktoranda). Na některých školách se však toto navýšení podle zástupců studentů nepromítlo do zvýšení nástupních stipendií pro prezenční doktorandy v prvních ročnících studia.

Výši stipendií si stanovuje každá VŠ sama

„Na určitých fakultách stále doktorandi v prvních ročnících dostávají stejnou částku jako před navýšením dotace, což v některých případech znamená například 6000 korun na měsíc,” stojí v prohlášení Studentské komory Rady VŠ.

Noví doktorandi si často myslí, že výše stipendia zůstane stále stejná a z finančních důvodů začnou pochybovat, zda budou moci ve studiu pokračovat.
Studentská komora Rady VŠ

Zástupci studentů uvedli, že chápou, že o rozdělování příspěvku od státu rozhodují vysoké školy a jejich části samy, vyzvali je nicméně, aby upravily své interní předpisy tak, aby z nich bylo jasné, jaké stipendium doktorand dostane. Aktivně by se o to měli zasazovat i studenti v akademických senátech škol.

Na některých fakultách podle studentské komory chybí i popis fungování motivačního systému, tedy systému postupného zvyšování stipendia spolu s plněním požadovaných nároků na doktoranda.

„Zejména doktorandi v prvních ročnících studia se ve způsobu nakládání s příspěvkem na doktorandské stipendium neorientují a nerozumějí tomu, proč se zvýšení státního příspěvku nijak nepromítlo do výše jejich vlastního stipendia,” uvedli zástupci komory.

Noví doktorandi si pak podle nich často myslí, že výše stipendia zůstane stále stejná a z finančních důvodů začnou pochybovat, zda budou moci ve studiu pokračovat.

„Každá vědecká instituce má jasně a transparentně formou vyvěšení na webu říci, v jaké výši se pohybují jí poskytovaná doktorská stipendia, tak jako to dělá například ČVUT,” uvedl k tomu pro Novinky doktorand z dané pražské univerzity Ondřej Horák.

Dlouhodobé stížnosti doktorandů

O zvýšení příspěvku na doktorandská stipendia rozhodlo ministerstvo v únoru. Do loňska platilo na jednoho z nich 7500 korun měsíčně, od letoška začalo školám posílat 11 250 korun na doktoranda.

Podle dřívějšího vyjádření ministra školství Roberta Plagy (ANO) to stálo celkem asi 400 milionů korun. O konkrétním použití peněz rozhodují akademické senáty škol.

Loni na českých veřejných vysokých školách studovalo na 23 tisíc lidí v doktorském stupni, z toho bylo 12 361 prezenčních doktorandů. Doktorandi představovali zhruba 7,5 procenta všech studentů veřejných vysokých škol.

Dlouhodobě si stěžují, že se kvůli nízkým stipendiím nemohou plně věnovat studiu, protože jim nestačí na pokrytí životních nákladů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám