Hlavní obsah

Vozítko Opportunity je na Marsu už 15 let. Od loňského června však mlčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Robotické vozítko Opportunity amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) zahájilo ve čtvrtek 24. ledna již 16. rok svého působení na Marsu. Pro vesmírnou agenturu má toto jubileum ale jistou pachuť, jelikož její celkově velmi úspěšný mechanický průzkumník se od celoplanetární prachové bouře už přes půl roku Zemi neozval.

Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU

Rover Opportunity pracující na Marsu. Ilustrační snímek

Článek

Šestikolový průzkumník Opportunity, zařízení o velikosti motorizovaného golfového vozíku, přistál na rudé planetě 24. ledna 2004 v oblasti zvané Meridiani Planum. Navržen byl tak, aby ujel 1000 metrů a pracoval 90 marsovských dnů (solů). Loni v únoru však už měl za sebou 5000 dnů, během nichž urazil vzdálenost 45 kilometrů.

„Patnáct let na povrchu Marsu je svědectvím nejen vynikajícího průzkumného stroje, ale i obětavého a talentovaného týmu, který nám umožnil rozšířit oblast objevování na rudé planetě,“ uvedl projektový ředitel Laboratoře proudových pohonů (JPL) NASA v Pasadeně John Callas.

„Toto výročí je však trochu hořkosladké – vzhledem k tomu, že v současné době nevíme, jaký je stav roveru. Děláme vše, co je v našich silách, abychom s Opportunity navázali spojení, ale jak čas běží, pravděpodobnost úspěšného kontaktu stále klesá,“ dodal Callas.

Foto: NASA/JPL-Caltech/TAMU

Ilustrační sada snímků z pohledu sondy Opportunity ukazuje postupné zatemňování oblohy Marsu. Vpravo už je Slunce zcela zakryté prachovou bouří.

Poslední spojení Opportunity se Zemí se odehrálo loni 10. června, kdy hustá prachová bouře zakryla západní okraj oblasti Perseverance Valley, kde se rover nacházel. Množství prachu v ovzduší způsobilo nedostatek slunečního svitu potřebného pro dobíjení baterií, proto se stroj odmlčel. [celá zpráva]

Bouře, která nabyla celoplanetárního rozsahu, nakonec postupně ustala a nebe nad Perseverance Valley se opět vyjasnilo, ale Opportunity se Zemi už neozval. NASA se stále snaží navázat spojení aktivními pokusy (posíláním povelů a čekáním na reakci robotického výzkumníka) i pouhým „posloucháním“ případných signálů od roveru.

Rover našel důkazy o vodě

Během své mise Opportunity mimo jiné našel důkazy o někdejší přítomnosti vody na Marsu. Podpořil tak teorie, že na čtvrté planetě naší sluneční soustavy kdysi mohly být podmínky pro existenci života. [celá zpráva]

Opportunity byl ze Země vyslán v roce 2003 stejně jako jeho dvojče Spirit. Ten na Marsu přistál o dvacet dnů dříve než Opportunity a odmlčel se 22. března 2010. Poslední pokusy navázat s ním spojení byly ukončeny 25. května 2011.

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Sada snímků od 31. května do 11. června z planetární sondy Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ukazuje současnou obří prachovou bouři na Marsu. Jsou tam znázorněna i vozítka Opportunity a Curiosity.

NASA má na Marsu ještě jedno robotické vozítko: Curiosity. To je vybaveno radioizotopovým termoelektrickým generátorem, který využívá přirozený rozpad plutonia 238 a dodává energii dvěma lithium-iontovým bateriím. Díky tomu není sonda na slunečním záření životně závislá a může pracovat nepřetržitě.

Loni tam například nalezla pradávné stopy organických látek. [celá zpráva]

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Americká sonda přistála na rudé planetě

Průzkumná sonda InSight patřící americkému Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) přistála na Marsu. Ukazují to data, která dorazila do řídícího...

Výběr článků

Načítám