Hlavní obsah

NASA má nezvratný důkaz: Na Marsu byla voda

Právo, Alexandr Petrželka

Definitivní důkaz o přítomnosti vody v kapalném stavu na Marsu přinesla sonda Opportunity. Robot objevil žílu sádrovce, který vzniká výhradně ve vodě. „Pro mě je to neprůstřelný důkaz tekoucí vody na Marsu, jaký dosud máme,“ řekl Steve Squyers, vědecký šéf mise.

Foto: Profimedia.cz

Planeta Mars

Článek

„Sádrovec jsme našli už dříve, ale nebyl tam, kde mohl vzniknout, mohl ho navát vítr, byl jen příměsí jiných minerálů – tohle je něco jiného, to vzniklo na místě. V hornině byla trhlina, tou tekla voda a z ní se vysrážel a usadil sádrovec. Tak to bylo a jinak být nemohlo,“ vysvětlil.

Opportunity nyní na planině Meridianum u kráteru Endeavour v místě zvaném Cape York zkoumá pomocí mikroskopu, rentgenového spektrometru alfa-částic a barevných filtrů hlavní kamery dvě skaliska.

Jedno, nazvané Homestake, obsahuje dva centimetry širokou a 45 cm dlouhou žílu sádrovce, druhé, Tisdale, koncentrovanou zinkovou rudu, která na Zemi vzniká hydrotermální aktivitou.

Co je sádrovec
Hydratovaný síran vápenatý (CaSO4+ 2H2O)
Vzniká vysrážením z mořské vody v zálivech
Základní surovina pro výrobu pálené sádry
Ušlechtilé formy jsou alabastr či pouštní růže
Krystaly tvoří často tzv. vlaštovčí ocas
Největší známý „krystal“ měří přes 100 metrů

Prostředí pro život

Dosavadní nepřímé důkazy o dávné existenci vody na rudé planetě ukazovaly, že se jednalo o extrémně kyselou vodu o hodnotách mezi 5 a 3 pH. To v případě sádrovce nemusí platit.

„Tato voda mohla být mnohem přívětivějším prostředím pro existenci života,“ řekl Squyers.

Robot dosedl na rudou planetu v lednu 2004 a měl pracovat – podobně jako jeho dvojče Spirit – asi tři měsíce. Spirit se odmlčel po šesti letech, Opportunity brzy načne osmý rok práce. Najezdil 34 kilometry, takže vyrovnal výkon Lunarbuggy Apolla 17 z prosince 1972 a má šanci překonat dosavadní rekord – 37 km sovětského Lunochodu 2 z ledna 1973.

NASA postrádá kameny z Měsíce

NASA chybí přes 500 položek materiálu z vesmíru, ukázala vnitřní kontrola. Zpráva varuje, že kvůli nedostatečnému systému kontroly NASA riskuje, že o unikátní vzorky přijde.

Slavná instituce vlastní 140 tisíc kamenů z Měsíce, 18 tisíc meteoritů a na 5000 zrnek vesmírného nebo kometárního prachu. Více než 26 tisíc těchto vzorků půjčila muzeím nebo vědeckým institucím. Ke konci loňského roku chybělo 517 vzorků včetně 218 ukradených měsíčních kamenů, které později NASA získala zpět.

Pětina vzorků se ztratila kvůli administrativním chybám, někdy jde o pověstnou zapomnětlivost vědců. Jeden výzkumník například zapomněl, že si před 35 lety půjčil devět vzorků z Měsíce, jiný měl 14 let deset kousků meteoritů, aniž s nimi pracoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám