Hlavní obsah

Japonská družice má v kosmu vytvořit umělý meteorický roj

Právo, Novinky, fš, mcm

Satelit japonské vesmírné společnosti JAXA úspěšně vstoupil na oběžnou dráhu Země. Podle agentury je navržen tak, aby vůbec poprvé napodobil meteorický roj – to znamená, že bude ve vysoké rychlosti vystřelovat centimetr velké kovové kuličky do zemské atmosféry. Dle webu listu The Japan Times k tomu dojde příští rok nad Hirošimou. Cílem je zejména ukázat lidem lépe viditelné „padající hvězdy“ a obyvatele pobavit.

Japonský satelit má v kosmu vytvořit umělý meteorický rojVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Satelit dodala tokijská firma Astro Live Experiences (ALE). Nízkonákladová raketa Epsilon-4 následně 18. ledna odstartovala z kosmodromu Kagošima a spolu s ním vynesla na orbitu ještě šest dalších družic.

Jeden z nich s názvem MicroDragon, vyvinutý inženýry z Vietnamského národního centra pro satelity, bude shromažďovat údaje o prostředí atmosféry a o počasí na Zemi, aby se ověřilo, zda je pokus s umělým rojem meteorů možný.

Předejít nepříznivým podmínkám

Během samotné meteorické akce má satelit ALE vystřelovat „granule“ ze speciálních nejedovatých materiálů, včetně částic z opravdových meteorů. Nejprve obletí zhruba pětinu cesty kolem naší planety, než do atmosféry vstoupí.

Jsou navrženy tak, aby pak při hoření v atmosféře nabídly celou paletu svítivých barev. Tyto částice mají údajně letět pomaleji a zářit déle než přirozené meteorické spršky. Bude je prý možné zahlédnout i v silně osvícených městech. Pravidelně se bude uvolňovat pět až dvacet kuliček, každá z nich přitom zůstane viditelná zhruba tři až deset vteřin, píše Reuters.

„Doufám, že naše umělé meteority pomohou k novým objevům ve vědě a že to shromáždí i pobaví lidi pod noční oblohou,“ řekla Lena Okadžimaová, šéfka firmy ALE.

Takzvané padající hvězdy jsou oblíbenou nebeskou podívanou. Zážitek však může narušit například špatné počasí. Umělé padající hvězdy se mohou všem těmto nástrahám vyhnout a nabídnout tak zajímavý nebeský „ohňostroj“.

Jiné aparáty to nemá ohrozit

JAXA věří, že tak vznikne první umělý meteorický roj, který vytvoří světelnou show nad prefekturou Hirošima. Má jej pak spatřit přes šest milionů lidí v oblastech vzdálených až 200 kilometrů.

Podle vesmírného úřadu to nezpůsobí žádné poškození stávajících družic nebo letounů, jelikož prý shoří 60 až 80 kilometrů nad zemským povrchem. Letadla se nejčastěji pohybují v nadmořské výšce 10 kilometrů.

„Levná“ raketa

Tím vším výše popsaným si chce udělat pozitivní reklamu samozřejmě i daná nosná raketa Epsilon, která zvládne náklad o maximální hmotnosti 590 kilogramů.

Foto: Profimedia.cz

18. ledna 2019, start japonské rakety se sedmi satelity

Cena za start této rakety je 50 milionů dolarů (zhruba 1,13 miliardy korun), což je asi jen polovina oproti běžnějšímu tamnímu raketovému nosiči H-IIA. A to navíc dle The Japan Times chtějí vědci částku ještě snížit.

Co se týká skutečného meteorického roje, zatím posledním takovým úkazem byly na počátku ledna takzvané Kvadrantidy. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám