Hlavní obsah

Japonci vyslali na oběžnou dráhu satelity. Včetně prvního z Dubaje

Novinky,

Japonským odborníkům se podařilo úspěšně zahájit menší vesmírnou misi. V pondělí 29. října z tamního kosmodromu Tanegašima zdárně odstartovala japonská raketa H-2A. Na oběžnou dráhu vynesla několik satelitů – včetně toho prvního, na jehož sestrojení se podílely pouze Spojené arabské emiráty (SAE).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonská raketa vynesla na oběžnou dráhu několik satelitůVideo: JAXA, Reuters

 
Článek

„Mezi vypuštěné satelity patří KhalifaSat, první ze SAE, a náš Ibuki-2, který má za úkol zaznamenávat skleníkové plyny v atmosféře Země,“ informoval japonský vesmírný úřad JAXA, který celý projekt zastřešuje.

KhalifaSat, první družice kompletně zkonstruovaná v Dubaji, hlavním městě stejnojmenného emirátu, bude pozorovat povrch naší planety a pořizovat jeho snímky ve vysokém rozlišení.

Nejde o jediný satelit, na kterém se SAE kdy podílely, avšak ty dřívější byly vyrobeny ve spolupráci s Jižní Koreou, jak připomněla agentura Reuters.

Návaznost na starší japonskou misi

Ibuki-2 nahrazuje svého předchůdce, satelit Ibuki-1, který na orbitě sloužil od roku 2009 a dle vyjádření JAXA pomohl přispět k výzkumu změn klimatu a umožnil vědcům rovněž lépe a s větší jistotou předvídat ty budoucí proměny.

Raketa H-2A vypustila směrem vzhůru ještě filipínský satelit Diwata-2B, který má pomoci sledovat působení zemědělství, monitorovat zemskou vegetaci a počasí, zároveň i poskytnout cenné údaje pro řešení přírodních katastrof.

Čínská soukromá společnost o den dříve se startem svého stroje k oběžné dráze tak úspěšná nebyla. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Vystartovala první evropská mise k Merkuru

Z kosmodromu Evropské kosmické agentury (ESA) Kourou ve Francouzské Guyaně v sobotu brzy ráno odstartovala raketa Ariane 5 se dvěma satelity. Jeden patří ESA,...

Výběr článků

Načítám