Hlavní obsah

Karel Goliath zakládal KSČ. Přesto se stal nejdéle vězněným Čechoslovákem v gulagu

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Slánský byl schopný. Kopecký byl entuziasta, ale primitiv, který četl stále dokola Obraz Doriana Graye, zatímco Gottwald nečetl nic, protože byl fyzkulturnik,“ popsal ostravské spolubydlící z poloviny 20. let Karel Goliath. Stejně jako on patřili k zakladatelům KSČ. O pár let později ho bez váhání nechali trpět v gulagu. Zemřel ale až téměř přesně před 34 lety, v lednu roku 1985.

Foto: repro z knihy Čechoslováci v Gulagu II.

Karel Goliath (sedící vlevo) se svou rodinou ve 30. letech minulého století

Článek

Karel Goliath (1901–1985) patří k těm, jejichž osud zachytili historici Jan Dvořák, Jaroslav Formánek a Adam Hradilek v knize Čechoslováci v gulagu. Nedávno vyšel její druhý díl. Autentický Goliathův příběh mezi nimi v lecčems vyčnívá.

Dětství na schůzích

„Vyrostl jsem v dělnickém hnutí – na jeho schůzích, manifestacích, slavnostech. Když mně byly tři roky, volali kluci na mne po městě: socan! Tehdy to měla být nadávka... Revoluční písně provázely mé dětství a mládí tak, jako se druzí chlapci vzněcovali sokolským zpěvníkem. Jinde na zdech trůnil zarámovaný Hus, Havlíček, Palacký, u nás Marx, Lassalle a jacísi čeští průkopníci,“ popsal jičínské dětství v rodině krejčího, obchodníka, významného sociálnědemokratického funkcionáře Otty Goliatha.

Goliath se do prvního pracovního tábora dostal v létě 1940. Trest si pak odpykával v Sevželdorlagu na severu Ruska v Komijské svazové republice, kde stavěl železnici Kotlas–Vorkuta.

Židovská rodina tak tehdy vyznávala jiné hodnoty, než byla víra v Boha. Věřila v pokrok. Karel, již člen sociální demokracie, odešel po maturitě na jičínském gymnáziu studovat práva do Prahy. Významný vliv v jeho dalším politickém směřování měl rodinný přítel, šéf strany Bohumír Šmeral. Když se pak právě on stal v květnu 1921 jedním ze zakladatelů KSČ, Goliath jej následoval.

Nicméně oba od začátku patřili ke křídlu bojujícímu proti bolševizaci partaje. Usilovali o „demokraticky orientovaný komunismus“. Ani tyto rozpory mu nijak nebránily spřátelit se s Klementem Gottwaldem, Václavem Kopeckým a Rudolfem Slánským. V letech 1925 až 1926 spolu žili v ostravském bytě. Na severu Moravy vydávali například periodikum Pravda chudoby. Karel, již doktor práv, jim také dával rady, jak bojovat s úřady.

Cesta mezi „trockisty“

Na rozdíl od nich ovšem pokračoval rovněž v kritice Sovětského svazu. K tomu mu pomohla i studia etnografie v Berlíně. Bez příkras vnímal i kolegy, soudruhy. Jejich limity se nebál pojmenovat. Ostatně slovem „fyzkulturnik“ zmíněným v úvodu článku, jímž pojmenoval Gottwalda, se tehdy na Ostravsku označovali muži se zálibou v placených prostitutkách...

V letech 1924–1928 navíc napsal Goliath tři knihy s výmluvnými názvy: Katastrofa leninismu v Evropě, Dnešní stav Komunistické strany Československa – diktatura aparátníků, nebo demokracie dělníků? a Proč nejsem bolševikem. Právě ony mu vynesly doživotní zařazení mezi trockisty, mezi ty, kterých se musejí „opravdoví“ komunisté rychle zbavit.

Foto: repro z knihy Čechoslováci v Gulagu II.

Doklad o propuštění z dlouholeté internace v táborech gulagu, 1955

Když se v roce 1929 chopili vedení KSČ Gottwaldovi karlínští kluci, on se s partají rozešel. Na Ostravsku udělal vzápětí kariéru jako znalec horního práva, často hájící horníky. Stačil se přitom oženit i rozvést…

Pohodlný život mu skončil s okupací ČSR v březnu 1939. Dobře věděl, že je na předním místě německého seznamu lidí určených k zatčení. Na nic nečekal a v Krakově se připojil k Česko a Slovenskému legionu. Když Polsko v září padlo, vydal se s dalšími na východ. Nikdo z nich tehdy netušil nic o paktu Molotov–Ribbentrop, uzavřeném v srpnu v Moskvě, o dohodě mezi nacisty a SSSR o neútočení, spolupráci a přátelství.

Agenti NKVD a Lubjanka

Vojáci byli ihned intervenováni v Kamenci Podolském na jihozápadní Ukrajině jako váleční zajatci. V listopadu do ubytoven vtrhla obávaná NKVD (Lidový komisariát vnitřních záležitostí – pozn. red.).

Vybrané Čechoslováky, včetně Goliatha, zadržela za „nepřátelství vůči Sovětskému svazu a protisovětskou činnost“. Obvinění se v jeho případě záhy změnila na „úmysl spáchat atentát na Stalina“. Agenti se z něj snažili přiznání vymlátit. Následně se ho NKVD pokusila získat na svou stranu. Měl být jedním z těch, kteří měli spustit proces proti Edvardu Benešovi...

Na propuštění z psychiatrie reagoval po svém, podal žalobu na nezákonnost léčby. Zemřel nezlomen v lednu roku 1985.

Brutální bezpráví se přitom dělo s podporou Goliathových bývalých přátel v čele s Gottwaldem, kteří již žili v moskevském exilu. Kopecký proti němu následně, jak o tom svědčí archivy, dokonce svědčil. Věděl, že by se tím zbavil význačného komunisty roky odmítajícího bolševizaci KSČ.

Neúspěch v Buzuluku

NKVD ale toto volání „zmírnila“: na mnohaleté vězení. „Můj vlastní první rozsudek činil osm let lágru s odůvodněním, že jsem nesouhlasil s paktem a přišel do SSSR bojovat proti Němcům,“ napsal sám mnohem později ve studii Stalin – Židé – pogromy.

Foto: Archív Ústavu totalitních režimů (ÚSTR)

Vězeňský hřbitov za polárním kruhem nedaleko Vorkuty

Goliath se do prvního pracovního tábora dostal v létě 1940. Trest si pak odpykával v Sevželdorlagu na severu Ruska v Komijské svazové republice, kde stavěl železnici Kotlas–Vorkuta. Nejdéle byl zadržován v gulagu poblíž města Kyltovo.

Naděje, že peklo končí, mu svitla poté, co Hitler v červnu 1941 napadl SSSR. V Buzuluku se formovala československá vojenská jednotka, což osvobodilo z lágrů tisíce Čechoslováků. On k nim patřil. Do cíle určení se dostal jako podvyživená troska trpící tyfem a úplavicí.

Místo ke zbraním putoval do nemocnice. A po vyléčení ho čekala – tentokrát bez obvinění – vazba. On a jemu podobní byli opět nežádoucí. V prosinci 1942 je velitel Ludvík Svoboda na nátlak Moskvy propustil z jednotky a odeslal do Kujbyševa, přestože ho poradci varovali, že to bude znamenat jejich uvěznění. A měli pravdu.

Ostravský právník byl po cestě zatčen a znovu putoval do lágrů. Celkem v nich prožil 16 let. Většinu času netušil, co se děje doma. Nevěděl, že většina jeho rodiny válku nepřežila, že táta a bratr byli popraveni za protifašistickou činnost.

Masaryk a StB

Bývalí přátelé, soudruzi, byli rádi, že se ho zbavili. Po ukončení války začali u nás ovládat jednu instituci za druhou. Oportunisty prostě nepotřebovali. Přesto se mezi nimi našla výjimka. Kamarád spisovatel Ivan Olbracht.

Uprosil Jana Masaryka a Edvarda Beneše, aby za Goliatha v roce 1947 u Sovětů orodovali. Marně. Politický vězeň naopak dostal několik let nato, již po jejich smrti, nový desetiletý trest. Do ČSR se dostal až dva roky po Stalinově smrti, a to v listopadu 1955, bez peněz, potřebného oblečení i bot. Ujali se ho exmanželka a syn. Důchod ani žádné odškodnění zprvu nedostal, ale nevzdal se a svými dopisy na nejvyšší místa si vymohl alespoň malou invalidní penzi.

Foto: repro z knihy Čechoslováci v Gulagu II.

Goliath po zatčení ostravskou StB v roce 1961

Začal také sestavovat paměti a publikovat články, což neuniklo Státní bezpečnosti. V rámci akce Advokát byl 21. února 1961 obviněn, že s dalšími „trockisty“ usiloval o vznik politické obdoby britské Labour Party a hanobil stranické a vládní činitele.

Místo vězení ho tentokrát čekala několikaměsíční „ochranná“ léčba na opavské psychiatrii. Na propuštění reagoval po svém, podal žalobu na její nezákonnost. Zemřel nezlomen v lednu roku 1985. Rok nato vyšly v Kolíně nad Rýnem Zápisky ze stalinistických koncentráků, jeho vzpomínky.

Historik Adam Hradilek o deseti tisících Čechoslováků v lágrech
Historik Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Adam Hradilek (42) se v posledních letech věnuje Čechům a Čechoslovákům, kteří skončili ve 30. a 40. letech v gulazích. Po jejich stopách se společně s kolegy opakovaně vydává do postsovětských republik, tamních archivů.
Jak jste se k jejich pohnutým osudům dostal?
Postupně. Poprvé jsem se s pamětníky gulagu setkal v Izraeli, kam jsem jezdil v letech 2006 a 2007 zpovídat účastníky protinacistického odboje z řad československých Židů. V nejednom svědectví veteránů východní fronty se objevilo: prošel jsem sovětskými tábory. Když jsem na jaře 2008 nastoupil do ÚSTR, začal jsem budovat videodatabázi pamětníků.
Mezi vaše poslední díla patří například kniha Židé v gulagu. Jde také o Čechoslováky?
Samozřejmě. Popisuji v nich osudy lidí, kteří utekli z okupovaného Československa před Hitlerem do SSSR. Většina z nich skončila v pracovních táborech, v nichž byly sice kruté podmínky, ale srovnávat je s nacistickými vyhlazovacími tábory přesto nelze. Úmrtnost v nich byla, podle dosavadního výzkumu, okolo patnácti procent…
S Janem Dvořákem jsme v knize zveřejnili i rozhovory s přeživšími, k nimž jsme dohledali spisy v ukrajinských a ruských archivech. Obdobná vyprávění jsme připravili s Českou televizí v dokumentárním cyklu Čechoslováci v gulagu. Ve spolupráci s Jaroslavem Formánkem jsme před rokem vydali i stejnojmennou publikaci. Pro velký čtenářský zájem právě vychází druhý díl.
Kolika lidí se podobné osudy týkaly?
Jen za války jich bylo okolo deseti tisíc. V roce 2012 se mi podařilo v ukrajinském Užhorodě objevit fond s šesti tisíci spisy na československé občany v gulagu. Byl mezi nimi i ten na Karla Vaše (agent NKVD, důstojník vojenské zpravodajské služby OBZ, soudce a prokurátor vykonstruovaných soudních procesů – pozn. red.).
Ten s vámi mluvil?
Nejprve nechtěl, ale spis ho zajímal. Chtěl vidět i fotky z mládí, takže ano, rozhovor mi dal.
Hodně se mluví o českém udavačství za druhé světové války či v 50. letech. Je něco obdobného v sovětských spisech vedených proti Čechoslovákům?
Ano, setkáváme se s tím. Je to smutné čtení. Například přední českoslovenští komunisté žijící v Moskvě psávali jako členové Kominterny na žádost sovětských orgánů různé posudky. Krajany neváhali označit za nepřátele SSSR, trockisty apod. Ti pak končili s vysokými tresty v pracovních táborech. Takové posudky jsme našli v Moskvě například z pera Václava Kopeckého (přední ideolog KSČ, 1897–1961 – pozn. red.) z válečného období…
Nicméně šlo jen o část sovětské mašinérie. Předchozí Velký teror z let 1937–1938 nepřežily stovky Čechoslováků kvůli plnění kvót na odhalené „zrádce“ a „špiony“, které si žádala Moskva. Na to doplatili třeba čeští sokolové v Žitomíru. 28. září 1938, v den svatého Václava, jich bylo popraveno 78. Vadilo to, že chodili do Sokola, sdružovali se. Hledaly se nové a nové skupiny nepřátelské vůči státu. A je známo, že ČSR krajanům aktivně pomáhala jak materiálně, tak mj. vysláním učitelů do českých škol. Ti většinou rovněž končili v táborech či na popravišti.

Reklama

Související články

Podivná cesta Andrého Simona k šibenici

„Vážený pane prezidente, píši tento dopis několik hodin před svým koncem a až jej budete číst, nebudu již živ. V takové chvíli říká snad i nejhorší člověk...

Karla Čapka uštvali před 80 lety k smrti

„Nic nechci a nic nepotřebuji. Co jsem chtěl, není. Co jsem potřeboval, bylo mi vzato. I Anglii jsem měl rád. Mr. Chamberlain mi ji vzal. Můžete mi vrátit mou...

Výběr článků

Načítám