Hlavní obsah

Bransonův raketoplán se poprvé letmo dotkl vesmíru

– Washington

Společnost Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona podnikla další úspěšný testovací let se svým raketoplánem SpaceShipTwo, pojmenovaným VSS Unity. Dle informací od firmy stroj vystoupal do výšky 82,7 kilometru a dosáhl tak vesmíru. Z pohledu americké armády totiž vesmír začíná 80,4 km vysoko, byť obecně uznávanou hranicí je 100 kilometrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Virgin Galactic podnikla 13. prosince úspěšný testovací let s raketoplánem na „americké“ hranici vesmíruVideo: Virgin Galactic, Reuters

 
Článek

Při zkušebním letu, který se uskutečnil nad Mohavskou pouští v Kalifornii, byl nejprve pilotovaný raketoplán vynesen do výšky nad 13 kilometrů mateřským letounem VMS (Virgin Mothership) Eve. Od něj se pak VSS (Virgin Spaceship) Unity uvolnil a po několika sekundách zažehl své raketové motory a pokračoval ve stoupání.

Při letu vzhůru raketoplán řízený dvoučlennou posádkou dosáhl rychlosti 3550 kilometrů za hodinu, tedy 2,9násobku rychlosti zvuku. Motory byly zažehnuté 60 vteřin. Po skončení letu stroj bezpečně přistál na Zemi.

„Ukázali jsme, že Virgin Galactic může skutečně otevřít vesmír světu,“ prohlásil po přistání raketoplánu Branson, který zkušebnímu letu přihlížel.

„Dnes (13. prosince) poprvé v historii vesmírná loď s posádkou, postavená k přepravě soukromých pasažérů, dosáhla vesmíru,“ dodal miliardář, který tedy sdílí názor americké armády, že vesmír začíná od 80 kilometrů nad povrchem.

Branson s posádkou.

Turistické lety do kosmu do března

U příležitosti zdárného testu Branson rovněž sdělil, že chce zahájit komerční lety do vesmíru s cestujícími, včetně jeho samého, do března příštího roku.

Plavidlo se dvěma piloty a šesti platícími cestujícími má ve velmi blízké budoucnosti létat do výšky 105 kilometrů, což je o pět kilometrů více než takzvaná Kármánova hranice, která se nejčastěji pokládá za předěl mezi zemskou atmosférou a vesmírem.

Už více než 600 lidí zaplatilo nebo dalo zálohu za takový suborbitální let se společností Virgin Galactic, patří mezi ně například i hollywoodská hvězda Leonardo DiCaprio. Prozatím má být cena letu pro jednoho vesmírného turistu osobu 250 tisíc dolarů, čili přes pět a půl milionu korun.

Zpravodajská stanice BBC připomíná, že Branson tak vlastně soutěží s Elonem Muskem a Jeffem Bezosem, kdo jako první vyšle pasažéry do vesmíru. Muskova společnost SpaceX to měla – ve spolupráci s vesmírnou agenturou NASA – v plánu na počátek příštího roku, Bezosova Blue Origin taktéž hovoří o roce 2019.

Vývoj zbrzdila tragédie

Virgin Galactic, kterou Branson založil v roce 2004, se k aktuálnímu úspěchu dopracovala po 14letém úsilí, jež v říjnu 2014 zbrzdila nehoda lodě SpaceShipTwo. Zařízení tehdy explodovalo, jeden pilot přišel o život a druhý byl vážně zraněn.

Letos v dubnu ale už společnost oznámila, že její raketoplán zdárně dokončil svůj první nadzvukový, raketově poháněný let. [celá zpráva]

Proslavil ho Virgin

Richard Branson se narodil v roce 1950 v Londýně.

V 16 letech začal vydávat časopis pro mládež Student.

V roce 1970 otevřel zásilkovou službu s hudebními deskami.

V roce 1972 založil nahrávací firmu Virgin Record.

Značka Virgin zahrnuje přes 400 společností.

Sám Branson létá v baloně, plachtí a potápí se.

Nyní tentýž stroj učinil další krok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám