Hlavní obsah

Pokud mladí nechají marihuany, poznávací schopnosti se jim vracejí

Právo, mcm

Mladí uživatelé marihuany se ještě mohou do jisté míry vzpamatovat z následků pravidelného užívání této drogy. Podle studie, kterou vydal Journal of Clinical Psychiatry, stačí pouhý měsíc bez konopí, aby měli lepší výsledky v paměťových i poznávacích testech.

Foto: Andres Stapff, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Autoři studie z Massachusetts General Hospital v Bostonu zjistili podle webu Science News, že mladí ve věku 16 až 25 let mají po třicetidenním drogovém „půstu“ lepší výsledky v poznávacích testech než jejich vrstevníci, kteří marihuanu kouřili dál.

Studie tak podpořila názor, že marihuana záporně postihuje schopnost učit se a poznávat u mladých lidí.

Nemusejí být trvalé následky

„Naše zjištění poskytují dva důkazy. Předně že adolescenti se učí lépe, když nekonzumují marihuanu. A také – což je dobrá část této zprávy – že přinejmenším něco z nedostatků spojených se spotřebou marihuany není trvalé a vlastně se docela rychle zlepšuje, jakmile skončí její užívání,“ řekla vedoucí studie, neuropsycholožka Randi Schusterová.

Výzkumníci získali pro svůj pokus 88 mladých z oblasti Bostonu, kteří udali, že kouří marihuanu aspoň jednou týdně. Celkem 62 z nich zaplatili za to, že si marihuanu měsíc nedají.

Účastníci byli pravidelně podrobováni testům, aby se zajistilo, že nepodvádějí. Sedm účastníků této skupiny to nevydrželo, ale 55 se „postilo“ a nebralo drogy celých 30 dní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám