Hlavní obsah

Ve státech, kde zlegalizovali marihuanu, se zvedla nehodovost

Novinky, fra

Jen pár hodin poté, co v Kanadě vstoupil v platnost zákon o legalizaci marihuany pro rekreační užití, zveřejnili v USA dlouhodobý výzkum dopravy, který se zaměřil právě na tuto drogu na silnicích.

Foto: Profimedia.cz

Marihuanová cigareta

Článek

V USA jsou některé státy, které už k legalizaci marihuany přikročily před nějakou dobou. Patří k nim Colorado, Nevada, Washington nebo Oregon. Místní Národní úřad pro bezpečnost na silnících (IIHS) a jeho součást pro datovou analýzu (HDLI) se zaměřily na změny v nehodovosti ve státech, kde je povolena droga i kde není (například Utah, Wyoming nebo Idaho). Statistiky sledovaly období mezi lety 2012 až 2017 a zahrnovaly i demografické změny, změny v zaměstnanosti nebo dokonce i v počasí, aby se předešlo chybám.

Ukázalo se, že ve státech, kde byla marihuana povolena, došlo ke zvýšení nehodovosti o 5,2 %. Přesto ale není možné v této chvíli jednoznačně určit příčinnou souvislost mezi marihuanou a počtem nehod. David Harkey z IIHS-HDLI tak k výsledkům říká: „Státy, které zvažují legalizaci marihuany, by měly zvážit možnost dopadu na bezpečnost silničního provozu.”

Samozřejmě mnozí namítnou, že mnohem více nehod způsobí ti, kteří usednou za volant opilí. Samozřejmě, ale nelze pominout, že státy se snaží počet nehod neustále stlačovat dolů, a to hlavně tvrdým trestáním řidičů, kteří usednou za volant pod vlivem návykových látek. Najednou ale do této snahy vstoupí nová a legální droga, která veškeré snažení zase stáhne ve statistikách o několik let zpátky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám