Hlavní obsah

NASA se od června marně snaží navázat kontakt se sondou na Marsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojení s robotickým vozítkem Opportunity amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA), přerušené od června kvůli prachové bouři na celé planetě Mars, se stále navázat nepovedlo. Informovala o tom sama agentura NASA, která ale zároveň sdělila, že v usilovné snaze komunikaci obnovit hodlá pokračovat minimálně do ledna.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek roveru Opportunity

Článek

Rover Opportunity se odmlčel 10. června kvůli množství prachu v ovzduší, které způsobilo nedostatek slunečního svitu potřebného pro dobíjení baterií. [celá zpráva]

Vozítko se přepnulo do úsporného režimu, v němž jsou mimo provoz všechny subsystémy kromě hodin, které jsou naprogramované na probuzení počítače schopného prověřit stav energie. Pokud počítač zjistí, že baterie nejsou dostatečně nabité, vrátí se do spánkového režimu.

Foto: NASA/JPL-Caltech/TAMU

Ilustrační sada snímků z pohledu sondy Opportunity ukazuje postupné zatemňování oblohy Marsu. Vpravo už je Slunce zcela zakryté prachovou bouří.

Nedlouho poté navíc odborníci zjistili, že se písečná bouře rozzuřila na úplně celé rudé planetě. [celá zpráva]

Vítr by tentokrát mohl pomoci

Podmínky v místě, kde se Opportunity nachází, se podle vědců již zlepšily natolik, že na povrch planety proniká dost světla pro obnovení elektrické energie. Problém ale může způsobovat množství prachu, který se usadil na slunečních panelech.

Poslední globální prachová bouře, která byla ještě silnější než letošní, na Marsu řádila v roce 2007. Tehdy ji stroj Opportunity zdárně přečkal.

Úřad NASA uvažoval o tom, že po aktivních pokusech (posílání povelů a čekání na reakci od Opportunity) přejde na pouhé „poslouchání” případných signálů od roveru.

Nyní se ale rozhodla, že bude pokračovat v aktivní variantě, a to až do ledna. Důvodem je skutečnost, že v dané oblasti v období mezi listopadem a lednem obvykle vane silnější vítr, který by mohl očistit panely od prachu.

Rekordman Opportunity

Sonda Opportunity přistála na Marsu 25. ledna 2004. Počítalo se, že bude stejně jako sesterské vozítko Spirit pracovat tři měsíce. O šest let později vytvořila rekord v délce fungování člověkem vyslaného průzkumného aparátu na rudé planetě.

Do té doby jej držela americká sonda Viking 1. Během své mise rover mimo jiné našel důkazy o někdejší přítomnosti vody, čímž podpořil teorie, že na Marsu kdysi mohly být podmínky pro existenci života. [celá zpráva]

Samotné prachové bouře nejsou na Marsu nijak výjimečnou událostí, nicméně v celoplanetárním rozsahu tak časté nejsou. Poslední globální prachová bouře, která byla dle vědců ještě silnější než letošní, na planetě řádila v roce 2007. Tehdy ji stroj Opportunity zdárně přečkal.

Reklama

Související články

Prachové bouře na Marsu mohou znamenat hrozbu

Robotické vozítko NASA Opportunity kvůli silné prachové bouři na Marsu nekomunikuje. Bouře zatím rover nezničila, zařízení stále ještě může obnovit činnost,...

Na Marsu našli jezero plné vody

Astronomové našli důkazy, že na Marsu je přítomná voda v tekutém skupenství, uvedla ve středu stanice BBC. Vodní jezero o šířce asi 20 km se nachází pod jižní...

Výběr článků

Načítám