Hlavní obsah

Učinit z Marsu obyvatelné místo? Zatím zřejmě nemožné

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová studie amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) asi každého nepotěší. Ukázala totiž, že učinit z Marsu takzvanou terraformací „novou Zemi“, tedy obyvatelné místo, vůbec nemusí být možné. Z aktuálního výzkumu rudé planety vyplývá, že tam není dostatek oxidu uhličitého, aby zachycoval teplo a plyny potřebné k vytvoření atmosféry podobné té na Zemi.

Na Marsu není dost oxidu uhličitého, aby mohl být obyvatelnýVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Terraformace („pozemšťování“) je globální děj, při kterém dochází k záměrné přeměně atmosféry, teploty a přírodních podmínek planety či měsíce s cílem co nejvíce přiblížit tamní podmínky těm na Zemi a učinit místo pro lidi obyvatelné. Jednoduše řečeno - jde o hypotetickou přeměnu nehostinných faktorů na hodnoty snesitelné pro lidský organismus.

Některé planety jsou pro terraformaci vhodné (terestrické), jiné nikoli - například plynní obři jako je Jupiter, nebo třeba Měsíc, protože nemá atmosféru.

Vážným kandidátem pro tuto akci při expanzích do vesmíru byla právě planeta Mars. U ní se plánovalo zvýšení teploty její atmosféry pomocí umělého skleníkového efektu vypouštěním skleníkových plynů do ovzduší. Jenže ono to pravděpodobně nepůjde... Proč?

Pokud by se uvolnil CO2 z půdy, bylo by třeba, aby se Mars ohřál do hloubky 100 metrů pod svým povrchem. Něco takového by však mohlo trvat až 10 tisíc let.

Autoři výzkumu se zamysleli nad otázkou, jak složité by bylo zvýšit atmosféricky tlak na Marsu, abychom po jeho povrchu mohli chodit bez speciálního obleku a ideálně také bez dýchacího přístroje.

Potvrdili, že Mars disponuje kysličníkem uhličitým ve svých skalách i na polárních ledových čepičkách, napsal server Space.com. I kdyby se ale všechen uvolnil, nestačilo by to na zvýšení atmosférického tlaku na 1 bar, což je nezbytné pro to, aby teplota u pólů byla vyšší než teplota tání ledu.

Musk nesouhlasí

Americký miliardář Elon Musk v roce 2015 navrhl, že by na rudé planetě mohly „uvězněný“ oxid „osvobodit“ jaderné zbraně. Jenže vědci nyní dospěli k závěru, že CO2 je na Marsu málo. Atmosférický tlak by tímto způsobem šlo zvýšit jen na úroveň sedmi procent toho pozemského.

Vizionář Musk s tím ale nesouhlasí a na svém Twitteru poznamenal, že oxidu uhličitého je na Marsu dost, podle jeho slov v půdě.

I kdyby měl pravdu, je tu další problém. Výzkumníci tvrdí, že pokud by se uvolnil CO2 z půdy, bylo by třeba, aby se Mars ohřál do hloubky 100 metrů pod svým povrchem. Něco takového by však mohlo trvat až 10 tisíc let.

Při našich současných technologických možnostech tak skutečně nemusí být možné udělat z Marsu místo, které by mohlo být pro lidstvo teoreticky obyvatelné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám