Hlavní obsah

Další univerzita si může schvalovat studijní programy, tentokrát pražská VŠE

Novinky,

Vysoká škola ekonomická (VŠE) v Praze obdržela jako pátá univerzita v ČR takzvanou institucionální akreditaci. Díky ní může samostatně rozhodovat o vzniku, rušení i změnách svých studijních programů. Novinkám to sdělila její rektorka Hana Machková. Akreditace platí na 10 let, jako první ji u nás získala Univerzita Karlova, poté brněnská Masarykova univerzita, olomoucká Univerzita Palackého a Univerzita Pardubice.

Foto: Petr Horník, Právo

Aula Vysoké školy ekonomické v Praze

Článek

Oficiální rozhodnutí Národního akreditačního úřadu, který institucionální akreditaci uděluje, obdrželo vedení VŠE ve středu 26. září.

Užší specializace školy

Specifikem největší tuzemské ekonomické univerzity je její relativně úzká specializace. Proto se rozhodla žádat o institucionální akreditaci pouze pro dvě oblasti vzdělávání: Ekonomické obory a Informatika.

Úřad udělil akreditaci v plném rozsahu její žádosti, tedy pro bakalářské, magisterské i doktorské studium. Na obdržení akreditace, která má zaštiťovat kvalitní výuku, se VŠE dlouho připravovala.

Součástí akreditačního procesu je i návštěva

„Získání institucionální akreditace je pro nás velkým úspěchem i závazkem do budoucna. Již od roku 2016 procházíme akreditačním procesem v rámci mezinárodní akreditace AACSB, a proto jsme mohli při přípravě žádosti o národní institucionální akreditaci využít zkušeností,“ uvedla rektorka Machková.

Dle svých slov dále vítá skutečnost, že akreditační proces již neprobíhá jen „od stolu“, ale že významnou částí hodnocení je návštěva hodnocené instituce a diskuze se zástupci vedení školy, učitelů, studentů i akademického senátu.

„Přínosem akreditací je nejen zlepšení kvality podle předem daných standardů, ale také to, že se jedná o celoškolský projekt, který podporuje týmovou spolupráci mezi vedením a fakultami,“ dodala.

Na základě této akreditace budou na VŠE akreditovány nově koncipované studijní programy v souladu s Pravidly systému zajišťování kvality vzdělávací, tvůrčí a s nimi souvisejících činností a vnitřního hodnocení kvality. Hlavním akreditačním orgánem školy je Rada pro vnitřní hodnocení, která nyní projednává návrhy studijních programů pěti fakult VŠE.

Institucionální akreditace

Institucionální akreditace se uděluje zpravidla na dobu 10 let. Za určitých podmínek umožní vysoké škole samostatně vytvářet a uskutečňovat studijní programy stanoveného typu (bakalářský, magisterský nebo doktorský) v jedné nebo více určených oblastech vzdělávání.

Škola např. dostane akreditaci na oblast „ekonomie”. Bude ale už na ní, jaké konkrétní ekonomické obory si vytvoří. Akreditační komise je schvalovat nebude, ta schválí jen ekonomický studijní program jako celek.

Zdroj: MŠMT

Cílem je už od příštího akademického roku přijímat většinu studentů do modernizovaných programů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám